Sekadar luahan..

Hai. Nak luahkan sikit boleh? Sy baru je melahirkan anak pertama, usia sekarang baru 10 hari. Excited nya hanya Tuhan yg tahu. Banyak dah prepare and study, tengok tips dan video youtube, baca artikel, refer nurse tanya itu ini siap join kursus untuk mama pertama tetapi bila je sampai kat rumah.. semua jadi sia-sia.. Mak sy nak kaut semua bab anak, dahla suka membebel panjang sbb taknak dengar tips rekaan dia sendiri dan kononnya dengar dari kawan. Baby dan sy tak dpt nak ada me-time bonding bersama. Mmg xda privacy langsung. Anak nangis sbb berak pun dia datang sergah nak check suhu apa semua. Kata bilik sejuk sangat lah sbb tu budak nangis. Pening dibuatnya. Nak berpantang pun tak selesa 😔 selalu rasa nak marah. Saya berusaha nak atur jam tidur baby bagi kenal siang dan malam, dia pula pergi pasang lampu satu rumah waktu pagi buta. Hancur.

5 Balas

hai sis. saya pun dalam pantang dekat rumah mak sy juga. cuma bezanya sy second baby. dah 19 hari berpantang. Berpantang ni akan ada mcm2 cabaran sis, tapi apa yg penting mental kita kena kuat. Try positifkan yang negatif. kadang2 apa yang kita belajar tak sama dengan realiti. Apa kata sis fikir mcm ni. betapa beruntungnya sis sbb mak sis ambil berat pasal sis dan anak sis. ada ramai yg kat luar tu terkontang-kanting seorang diri. pantang ni sekejap je sis. In Sha Allah, baby akan ada dengan kita untuk tempoh yang lebih lama lepas pantang . jadi kita masih ada masa nak bentuk sifat baby. Lagipun baby still kecil lagi. sis ambil masa ni untuk recover diri sis. cuba bagi masa untuk rehatkan diri masa mak tgh jaga baby. percaya lah sis, nanti lepas dah habis pantang memang sis akan rindu masa pantang tu. cheer up sis.

2y ago

Pada mulanya mmg sy bersyukur sis. Tapi bila dah hari2 semakin lain ragam nya sampaikan nak pegang baby sendiri pun dia asyik nak ambil nak pegang dia sorg je, sy jd rimas. Sbb mak sy ni bekerja juga, sy taknak susahkan dia sangat utk jaga baby 24hrs. Mcm sy expect, dia selalu nampak letih dan marah2 sbb tak cukup tidur dan nak siapkan order customers. Lastnya dia bagi kata2 yg tak patut ke saya 😢 skrg sy sambung pantang dgn MIL and feel better

Sy rasa mcm ni waktu berpantang anak sulung dgn MiL..skg dh anak ketiga pantang dgn mak sy..ada jg rasa mcmni sikit tp mcm tu lah 😅 Klu berkemampuan bg saya, lebih baik pantang kt rumah sendiri dan suami jaga ambil cuti atau upah CL.. nenek2 baby blh lawat bila2 masa diorg nak 😅

2y ago

Org lain problem dgn MIL, sy pula mak sendiri 🤣

Mak sy pulak terbalik, kata nak jaga kan pantang tapi last2 jaga sendiri 🤣 bagi saya kita bersyukur je lah

semoga dipermudahkan segala urusan sis....

pantang rumah sendiri sis