Enzim G6PD

Hai mumy..sya dh selamat bersalin baby boy 3.28kg..11/02/2020..smlm doktr sah kan ank sya ade G6PD..sya rase down n mcm nk salahkn diri sendiri..ade tak mumy yg ade pengalaman jaga anak yg ade G6PD..

11 Balas

Anak g6pd bukan anak yang cacat, cuma ada makanan dengan benda2 yang pantang tu jangan bagi dekat anak. Nurse ada bagi kan list benda2 yang baby g6pd tak boleh dekat. Ikut je yang tu. Anak saya dah membesar dengan elok dah. 4 tahun dah umur dia. Adik saya sekarang dah umur 25 sihat cergas elok je. Ingat ni mummies. G6PD bukan bermakna anak korang cacat. Ingat tu sampai mati.

Ank murid sy ada g6pd.. alhamdulilah dia sihat dan aktif sukan.. dia tiada apa2 masalah dan boleh jalani aktiviti sek macam murid lain.. cuma cikgu2 kena pantau risau dia termakan kekacang terutama kacang parang & ada beberapa makanan lain yg tak boleh.. puan perlu maklumkan pada guru2 jika anak puan dah sek nanti supaya guru2 dapat pantau terutama semasa makan waktu rehat di kantin..

Ank 1st sy ada g6pd. Boy..skarang da 6yr. Aktif normal mcm kanak2 lain. Xda beza pon dia dgn budak lain. Cuma jga jgn bg dia mkn atau pegang benda yg dia xboleh. Contoh xboleh mkn kacang parang, xboleh pegang ubat gegat. Ada antibiotik dia xboleh makan. So kalau p klinik, bagitau doc yg anak ada g6pd. Lain semua ok ja. Dont worry

4y ago

Anak sy pn g6pd...klo g klinik..kne inform doktor yg ank g6pd..sbb xboleh bg ubat sebarangan...mknan pn kena jge..terutama bab kekacang ...alhamdulillah..setakat ney ank sy okey xde masalah..

G6PD merupakan sejenis enzim keturunan yang terdapat di dalam sel darah merah manusia. Kekurangan enzim ini boleh memusnahkan sel darah merah apabila terdedah kepada jangkitan, ubatan tertentu ataupun makanan.

Anak Saya ke 3 Ni Ada G6PD.. bykkan Google berkaitan G6PD.. klu nak gtau 1 per 1 memang byk.. yg plg perluh elakkan jgn bagi mkn kacang parang. sebiji pun da boleh pucat baby.

Anak sy ada G6PD jgk usia 4 bln.so far ok2jer jer.Mummy jgn risau.pnyakit ni x truk mne pon..ikot nasihat doktor apa yg baby G6PD x bole.. insyaallah semuanya ok.

Bila baca komen2 ibu2 kt sni bru sy faham G6PD itu alahan ye.. Xblh mkn makanan/ubatan tertentu...

Boleh explain x ape tu G6PD?sy xfaham😅😅🙏

4y ago

Demam..kluar bintik2 merah dkt anggota bdn mcm kna gigit nyamuk..(adik sye trkena mcm tu)

sy ade g6pd.. bby xtwu la.. baru 23w..

Tahniah sis slmat Berpantang