Due date sebenar

Hai mummy2...nak tanya psl due date sebenar. kalau ikut kiraan period..due date jadi 6.6.2020 kalau ikut scan..due date jadi 17.6.2020 So..due date sebenar ikut trkh mana ya?

18 Balas

Bukan benar.. Itu untuk ingat bagi anda... Saya ingat doktor cakap bersalina pada 25-27/12/2019 tapi isteri saya sangat emosi Dan sakit nak stress terus pergi hospital... Bersalina bayi pada 24/12/2019 jam 10malam tapi tak dapat hari umum raya natal 😭😭😭😭.. Bersyukur sahaja ❤️❤️❤️❤️😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎

Depends pada kitaran period masing2. Kalau kitaran priod tiap bulan normal 28 hari +-, mmg boleh rely tarikh period tu. Tp kalau mcm kes sy yang kitaran period tak teratur and panjang almost 40 hari +- mmg kna pakai tarikh scan, tak boleh rely on tarikh period tu..

Mengalami pengalaman yg sama waktu awal² pregnant sbb beza 2minggu. Apa yg saya buat, bagitahu nurse KK waktu first checkup dan bawak sekali gambar scan. Then, doc di KK scan sekali lagi. Lastly, doc ikut usia kandungan seperti yg dlm scan.

Kalau period tak teratur kena ikut due scan. MCM saya ikut due period 9/3 tapi ikut scan 25/3. Doktor suruh ikut due scan. Ikut je tarikh y Doktor tetapkan. Doktor lagi arif. Jangan pening kepala fikir pasal tarikh due tu.

Sy dulu ikut due date yg doc scan sebab nya sy Lupa tarikh akhir period yg nurse tanya masa nk bukak buku ..pening jugak nk ikut mana . Last2 kuar sama dgn due date scan .. 😅

Kalau period tu sis konfem tarikh nya betul.. ikot period la.. nk lg konfem, bila dh buat buku pink nnti, yg misi tulis kt muka dpn tu,, tu la due date sis..scan mmg akan berubah2

Itu biasa sis.. mereka akan tgk dari scan.. kadang Tak menetu tarik ye..mcm saya mhhi n dah 36.. padahal kalo ikut kan dari tarikh period dah 38w..

4y ago

Oh yeke sama mcm saya la kalau ikut kiraan period due date 3/6/21 tapi bila ikut scan due date jadi 8/6/21. Takde masalah apa apa kan tu?

Wahh..tarikh kita sama la,,cuma tarikh kat buku 8.6.2020..scan sama mcm sis 17.6.2020..doktor ckp lagi 2minggu repeat scan utk tengok balik.

4y ago

saya last period 1/9. ikut period due date 7/6 . ikut scan 9/6

Scan tu ikot saiz baby.. kalau 3kali scan, 3kali la berubah due date tu 🤦 biasa misi ikot tarikh last period la sbb tetap dah

4y ago

Kan.. 3x scan tiga² date yg berbeza..

boasanya scan tepat ms kandungan bwh 3 bulan..tepat tarikh nya...klu kandungan dh besar...scan akan lari2 ikht saiz bby