mummy muda

hai mummy2 semua selamat pagi, sy sekadar ingin bertanye dan berkongi pegalaman mummy2 sbb sy ibu muda, mcm ni sy xsdr pon yg sy pregnant sbb xde lgsng perubahan ketare pde diri sy cuma sy ade morning sicknes tapi xberape terok tapi xperasan yg sy mengandung cuma sy positif mgkin sy slh mkn dan sy perasan sy lewat period tapi xterlintas lgsng nak buat pregnant test, sbb sy kdg2 mmg selalu lewat period tapi sy pelik sbb last period mase bln puase 19hb 5 mcm tu lepas 2 bln 6/7/8 blom period lg so sy agak ssh hati then sy buat pregnant test dan double line positif terkejut jugak test ni rosak ke ape xpuas hati sy refer hospital sbb sy skrg dah 2mggu kursus so mase sy sngat singkat buat test dekat hospital dokter pon sah kn pregnant dokter suruh sy pg klinik kesihatan yg berdekatan tempat tinggal untuk buat buku pink tapi sy skrg tengah kusus 6/9 bru hbs dan bru blk kl sy nak tnye kalau ikut kan sy dah 13week bahye atau tidak ye sbb sejak sy tahu sy pregnant sy hnya mnum susu dan mkn nasi dngn sayur mmg sy amal kn setiap hari dan sy xboleh mkn makanan yg berkuah contoh nye mcm kuah sup ke ape ke sbb naty sy loya n muntah jdi sy bnyak mkn sambal mcm sambal ikan sambal ayam ker dan sy xamik ape2 ubat tapi sy ade bli asid folic dekat farmasi sy takot nak mkn sbb sy xtahu bape biji sy kene amik untuk usia kndungan sy sy takot terlebih dos so ibu2 ade x yg faham situasi sy mgkin sy akn buat buku lepas sy blk kl jdi ade solution lain x sbb takot ank sy xmnbsr dengan baik dlm perut... sbb dan 3 bln perut sy blom nampak lg? ke normal

2 Balas

kawan sy 5bulan baru pergi kK.. huhu..lagi steady... puan klu xckup mse... puan amik sikit mse beli asic folic kat klinik sekeping baru rm5...susu sayur,buah mkn ajer mcm biasa... dan asic folic tu penting..

5y ago

mkn ajer.. sy mmg amalkn sblom ngndung lgi asic folic ni... sblom g buat buku pink tu, mkn ajer ubt tu... mkn kerang,mkn sayur2 bym ke sayur hijau, bli susu anmum ker,

1 biji 1 hari sis..klnik bgtau cra mkn ubat asid folim mcm tu...sa skrg prgnnt 32mggu...sis jga ksihatan ja dn trus kn ja mkn mknan y brkhsiat dn mkn ubat asid folik tu..

5y ago

tq💞