CEPAT BUKAAN

hai mummy .. td baby sy kurang gerak pastu kuat mengeras , call nurse dia suruh pergi je hospital . sampai di hospital cek jalan dah 2cm . agak2 berapa lama ye ambil masa baby nak keluar ? #firstmom #pleasehelp #bantusharing

4 Balas

depend awak. mcm sy haritu masa 39w1d jadi mcm awak juga. pergi check dkt klinik swasta xde bukaan lagi. dgn baby belom betul2 engage dgn laluan. sy bersalin 39w4d. saya banyak berjalan, naik tangga, buat senaman, mandi kerap, tido mengiring. kalau awak dah start rasa contraction awak kena belajar cara control pernafasan supaya bukaan lebih cpt buka. itu yg sy buat. semoga urusan awak dipermudahkan❤️🤲

1y ago

saya mandi air biasa ja awak😁.

Pengalaman saya 1/1/2023 pukul 4 ptg dh 2 cm then pukul dh 8 cm waktu 8pg 2/1/2023 tp saya emergency ceaser sbb air ketumban dh habis and jantung baby drop and baby selamat dikeluarkan pada pukup 9:21pg😊

1y ago

Sakit perut mengeras tu dah ada bukaan ke sis

saye pun same kadang2 beby mengeras..tapi tak de sakit lain lain.. private part saje ade rase sakit.. saye sekarang 37 week 4hari

1y ago

sma lh.. sya pun mcm tu.. xda jugk apa2 tanda nak brsalin.. sma usia baby kita 🤭

sis dh brapa weeks??.. sy pun kdg mengeras jugak..

1y ago

@kieyna ann, sy share dr experience sy yea. utk 1st baby bersalin masa 38w2d. sehari sebelom bersalin turun tanda darah. direct g hospital mlm tu juga. doctor check belom ada bukaan dan xde contraction doctor bagi balik dulu. esok pagi tu baru start rasa contraction dn mcm ada air ketuban dh pecah sikit. sebab pad sy pakai lembab tp xde darah. pergi hospital doctor check dh 4cm. petang tu bersalin. utk 2nd baby bersalin masa 39w4d. masa 39w1d baby mcm xaktif sgt dan baby mengeras satu tmpt lama sgt. pergi check klinik swasta belom ada bukaan dan masa tu baby belom engage dgn laluan lg. masa 39w4d sy stary rsa contraction. baby mengeras start pkol 3.30 makin lama makin kerap. sy mmg terdetik fkir nk beranak je. pkol 5.30 pergi hospital check bukaan dah 4cm dah boleh masok labour room. masa tengah tunggu nk msok labour room tu air ketuban pecah. masok labour room doctor bg teran terus ja. so xperlu tggu semua tanda turun awak. if awak rasa tak kena terus g hospital.