X-ray untuk tengok paru2

Hai mummy semua 26week kita boleh buat X-ray ke ?? Sebab saya ni berat badan asyik turun naik , so dorg refer IPR .. #pleasehelp

4 Balas

Ada gynae cakap, ibu mengandung takde masalah buat xray. Dan pihak xray pun dah sediamaklum yang puan mengandung. Jadi takde masalah. Jika ada keraguan, buat boleh tanya dengan mana mana gynae/dr yang merawat puan.

if ade mslh bole..sllu dorg mintk cover perutdgn kain.sya hritu 18 w msuk hospital sebb asthma ..doc nk tgok keadaan lung ..alhmdulillah xde ppe..

2y ago

18week boleh ya ? Sebab haritu masa kandungan 20week dorg tak bgi lagi , dorg tggu kandungan 26 week ke atas . Takpelah tq info 😊

kalau time direfer tu dorang tahu tgh pregnant, memang boleh la. dr takkan suka suka refer kalau benda tu membahayakan

2y ago

Ya betul , tapi dorg pun ada cakap ada percent effect klau buat X-ray . Kita ni biasa lah risau sebab da ada pengalaman gugur semua Tu minta pandangan 😊

Biasanya time preggy tak boleh buat xray, takut effect kandungan

2y ago

Pakar Tu pun cakap ada percent klau buat X-ray 0.001 percent , dia sruh tanda tangan tapi biasalah kita ni risau sebab ada pengalaman gugur semua .