Jenis darah

Hai mummy's ... Saya nk bertnya betul ke ibu yg darah jenis O berisiko untuk menyebabkn bayi kuning (JAUNDIS)? Sbb saya ada baca pd buku pink berkenaan jaundis dan saya darah jenis O+ ... Mohon penerangan mummy's yg berpengalaman 😅 #firstbaby

18 Balas

sy drh o+ aritu mse bukak buku pink kn ade amek drh utk PE profile..tgok kuantiti or jumlah birubilin ibu..kalau tggi lebih dr 6 mmg akan high chnces utk kne prolonged jaundice...kalau rendah insyaallah x..ini doktor explain kat sy..sbb sy punye birubilin cuma 1..dktr nye terkejot n ckp wahh confirm x kne cmni..nak pulak sy n husbnd dua2 o+..

Ye. Kalau anak darah jenis berlainan dgn ibu berisiko utk kena jaundis. Mcm sy darah O+, anak darah B+, lepas lahir kena masuk wad letak bwh lampu sbb ABO incompatibility. Darah O kan dia xleh terima darah jenis lain melainkan O jgk. Kena jaga mkn masa pregnant lg, dh bersalin kena pantang mknan panas mcm kunyit, halia, lada hitam.

Sy dgn husb dua² darah O. Stkt ni kuning xtggi. Pling tggi 9. Tiga kali je check terus turun 7. Pling pnting ssukan bby dgn kerap. Mcm sy dri pregnant mnum ssu kmbing, dlm pntang pn msih mnum ssu kmbing.

Depend rasanya. Saya ab, husband ab, tapi bby lama kena jaundis.. Kena prolog jaundis siap ambik darah etc semua. Kesian pulak tgk bby

Mamang ada fakta kajian. Ibu darah o anak2 kalau kena kuning akan ambil masa lebih lama untuk sembuh berbanding ibu2 darah jenis lain

x semestinya sis.. anak pertama saya xda kuning.. saya pun darah o+.. anak kedua ada kuning tp x lama.. cma seminggu sja..

betul sist. tpi sbnrya hmpir smua baby kena jaundis lepas dlhirkan..cuma ada yg skjap je kena jaundis ada yg lama..

sy A+ tp anak kena kuning jgk xpasti la sbb suami darah o dia ada effect ke tp xlama la xsmpai seminggu dah ok

4y ago

ivy niexie : biasa dgr jgk kalau ibu darah O anak mst kuning lama .bertabahla ye mommy

macam saya pun darah O+ ,anak kuning sampai sebulan . hari hari ulang alik hospital dgn klinik 😭

4y ago

sama la sis , anak nk dkt sebulan pun still ad kuning

Yer sis.. tp ikut rezeki jugak kot, sy darah O+ tp anak takde kuning .. alhamdulillah

4y ago

Sis hb sepanjang pregnant ok x?