Baby 9 bulan Boy

Hai mummy, nak tnya bby sy Boy 9 bln xtumbuh gigi lagi, merangkak pon belum..cuma ada angkt bontot 😂tp xlepas haha mgkin sbb bdn bam2 🤣.. then bubur sy still blend kasar sikit sbb dia xde gigi risaw tercekik bila nk kunyah.. normal ke ? Thank you 😊

7 Balas

Ok je tu sis. Lain baby lain perkembangan. Yang penting dia sihat. Untuk makan pula pelan2 ajar untuk texture tanpa blend. Baby saya 9 bulan pun tak ada gigi lagi. Dah boleh makan nasi lembik, Lempeng, Cucur, pancake. Sis ajar 1st makan pancake Oat dulu ye sebab lebih lembut. Next ajar makan Mee baby yang lembut. In Shaa Allah nanti dah boleh makan kunyah2 walaupun tak ada gigi sebab gusi baby kuat. Cuma masa bagi semua makanan tu untuk permulaan, sis kena lenyekkan guna jari dan suap baby.

sy rasa anak sy nnti ikut macam anak sis gak nii sbb skrg 7bulan 21hari dah, baru nerap 🤣 bdan pun mmg bam bam sis, mgkin sbb tu dia lmbt .. tp xpe, kita as a mom xbole push dia .. ajar je dia buat ape2, insyaAllah one day dia akan pass semua kemahiran 🥰

4mo ago

kan .. anak sy pun boy sis .. mmg ada terbaca perkembangan baby boy ni lmbt .. janji dia sihat kan

Sama mcm ank sy sis boy 9 bln tak merangkak lagi 😂 kdg org keliling sllu ckp lmbt juga perkembangan 😑 geram pulak rasa

4mo ago

xpe jnji bby sihat. gam mulut dia hahah

bby sy pn xda gigi lg..sy bgi je nasi lembut cubit kecik2 suap nmpk la bby mngunyah2 wlwpn xdak gigi ..comel je 😅

Anak sy pun 3 hari lg nk masuk 9 bulan... baru dpt angkat bontot...gg dah tumbuh 7 batang...😂

4mo ago

wahh bnyk.. semoga bby sihat2

Start 8 bulan jgn blend dah sis.bagi nasi lembik je..ank kita sama umur n blum tumbuh gigi juga.

4mo ago

ank sy klau pekat sngt dia nk muntah..

normal hehe