11 bulan masih makan bubur blend

Salam. Anak umur 11 bulan masih makan bubur blend takpe ke? Sy pernah buat bubur blend kasar , bubur masak lama lenyek2 dia kurang mkn.suka luah balik. Sy prsan mcm ank tk ggit telan trus sbb tu kot dia nk yg blend. Tgok ank org lain dh mkn ayam goreng seketul, adakah ank saya jenis lambat , sbb dia tk blh brjalan lagi skrg, gigi tumbuh 10 bln skrg baru tumbuh 3 gigi.apa perlu saya buat #bantujawab #ingintahu #firstmom #bantusharing

4 Balas

klu tnye pakar, dyorg pun x syorkn mknn blend utk baby 11 bln.. tyme kt kk utk check up 9 bln, nurse da suruh ajar bg mkn nsi butir... kne tw ye memg normal utk baby kurg mkn ble kte introduce tekstur/mknn bru.. sis bley cbe cara nie.. contoh la mkn 2x sehari.. 1x mkn bubur, 1x mkn nasi butir/tekstur lain.. memg anak akn kurg mkn tp skurang2 nye anak expose dgn tekstur bru.. buah dgn snack anak mkn x? roti ke lempeng ke mkn x? klu anak kurg gigit, kne bg teether utk anak praktis.. tp yg nie ptutnye da bg wktu umur anak 6-7 bln..

12m dah boleh makan texture family puan. semua nk tuju mknn keluarga tu kena biasakan, bkn tiba2 blh pandai blh suka. pastu atas ank jgk ada yg mak hari2 hidang texture tu tp lambat penerimaan dia, ada yg 1meal je dah ok. anak sy tumbuh gigi 1st masa 1y2m. dia mkn nasi butir mcm kita masa 8m

Waalaikumussalam wbt Cuba dedahkan baby dengan buah2 potong… kuih2 biskut2 yang keras2 sikit untuk rangsang baby

try bg makan buah... potong kecil2.. awal2 tu mmg anak mcm xnk makan.. sbb tekstur baru kan.. lama2 akan ok