Coffee addict!

Hai mummies! Before pregnant sy memang kuat minum coffee. Lepas tahu pregnant mula tu slow slow kurang kan. Lepas dah masuk 2nd tri start minum balik tp dlm kekerapan 1 gelas sehari (boleh dikatakan setiap hari) Soalan sy, ada apa apa kesan tak dekat baby nanti? Before & after lahir. Thank you in advance! 🌸#1stimemom #advicepls #pregnancy

4 Balas

First, kesannya pada kesihatan kita. Kalau hb ok, kurang sikit la issue. Kalau hb rendah, minum caffeine akan kurangkan lagi absorption iron yg boleh sebabkan hb rendah. Bila hb rendah ni byk lagi complications lain pada ibu dan baby. Kedua, tgk pada kandungan caffeine dan bukan berapa cawan coffee. Max caffein 200mg/day. Kalau lebih, boleh sebabkan tali pusat, placenta kecut (constriction of blood vessel) dan nutrient susah nak sampai ke baby. Dan seterusnya sebabkan baby kecik dari sepatutnya. So possible risiko preterm baby. Satu lg kena tahu, time pregnant badan kita ambil masa nak proses makanan. Caffeine ambil masa yg lagi lama nak proses, jadi baby akan terdedah lebih lama kepada effect caffein. Gitulah. Kalau boleh elak terus lagi bagus. Kejap je lagi 6 bulan ni kan 😁

2y ago

Wow padat explaination sis. Thanks a lot ye! Hehe 🌸

Saya suggest sis minum coffee decaf (tak de caffeine) sbb saya suka minum coffe tapi selalu pening jadi saya minum coffee decaf..family saya pun minum coffe decaf..teh pun kami minum teh decaf..ada jual dekat mark& spencer

2y ago

Ok baik keje kang nk pegi tgk hehe thanks! 🌸

Boleh minum minuman berkafein tak lebih 200mg.

saya tahu je pregnant mmg elak terus kopi