kiraan baby

hai momy2 semua saya nk tanya betoi kaa say bt kiraan bby kick .. kalau salah tlong gtaw . bbyfirst 28weeks tq

kiraan baby
9 Balas

Sy tak kira ikut tendangan..sy kira pergerakan dia...pergerakan yg kuat..kalau tendangan yg kuat baru kira 1gerakan...kalau pergerakan biasa dalam sejam akan ade paling kurang 1gerakan..sekali gerak tu makan masa paling kejap 10 minit, kadang 30minit lebih rasa dia bermain dalam perut..kita akan rasa dia bergerak kiri ke kanan, berpusing dalam perut...mungkin sebab spacing besar kot sy boleh rasa gerakan kuat dia..

Nurse ajar saye bila baby gerak kira 1 kali. Walaupon dia gerak byk kali dlm 1 mase tetap kira 1 kali. And then baby akan stop gerak kan? So after that bila dia gerak lg itu kira 2 kali. Tak kira lh dia tendang ke berguling ke asal mommy rase pergerakan jeh kene kira ok.

5y ago

Haah...sama, nurse ajar cara mcm nie...

Kene btolkan sket sis.. Dlm sejam ada pergerakan yg kuat tu kira sekali.. So total sehari dr 9pg-9mlm mst ckup 10.. Slalunya by 7pm da ckup 10 pergerakan.. Bole refer sini juga https://my.theasianparent.com/pergerakan-bayi-dalam-kandungan

5y ago

ouhh saya kena kira 9_10 1 kick cmtu kaa .. kdg2 tendangan dy deras dlm 2 3kli dalam masa yg sama mcm mana pulak sampai bergegar perut dgn nak kencing

Okay dh tu sis.. gap antara 2 kick yg kuat mstilah 15-30 minit.. maksudnya kalau pkul 9pg sis rasa 1 gerakan kuat, & kmudia pkul 9.30 pn rasa 1, tu dh 2 pergerakan.. bby sy pling cepat complete plul 1.30pm, pling lmbt pkul 5.30pm..

Xperlu setiap Kali tendang letak masa. Kt Buku pink tu nak masa last Dia tendang Bila je sis..

Saya dh masuk 30 weeks, nurse tak suruh buat kiraan pun.. Maybe sebab twins kut..

5y ago

Active siang tu yg penting utk dikira.. mostly bby mmg semua lebih aktif waktu mlm..

nurse tempat sye dia nk time baby mengeras jadi ketul tu baru buat kiraan..

Betul dah tu sis. Boleh jugak camtu setiap stgh jam. Setiap 15mnit pun boleh.

Cth yg Dr kul 9-10 tu sume kira 1 kick.. Yg 11-12 ada 4 kick tu pn kira satu