36 weeks, cecair Leaking?

Hai Mommy's,harini tepat saya dah 36 weeks,due date sepatotnya 27/8 ni?ade yg sme mcm saya🙋🏻‍♀️.Act,semalam saya perasan area vagina saya sperti rasa mncucuk² & menekan²..saya dapati ade keluar cecair jernih yg tidak berbau tapi dalam kuantiti yg agk sedikit je..saya perasan jugak saya dh mula ada rasa sakit seperti senggugut mcm period pain tu start lepas keluar air tu...adakah ni tanda² nak bersalin,perlu ke saya ke hospital segera?

3 Balas

Kita due lebih kurang. Bbrp hari lepas rasa mcm cecair keluar lebih dr selalu risau air ketuban leaking so sy pergi hospital dah cucuk dexa 2 dose. Risaukan baby. Kalau risau sis pergi je hospital. Sy dyrg cek dalaman, cek bukaan, cek mcm2 juga lah. Skrg makan antibiotik sbb takut kalau betul leaking risiko jangkitan tu ada. Kalau ada jangkitan bahaya la. Esok kena pergi spital chek lagi kalau ada jangkitan kena bersalin awl. Harap ok je esok takda jangkitan ☺️

9mo ago

allahu .smoga urusan sis dipermudahkan ya...saya Alhamdulillah dh selamat brsalin 31/07 mlm tdi secara czer..mmg dr tgok Leaking air ketuban,yg buat kn jdi czer tu sbb baby pon sonsang jdi ade risiko..dr mmg on bgi drip antibiotic sbb takot baby infection..mula² dtg cek kt PAC pon,nurse cek ctg dlu then masok speculum utk pstikan yg leaking tu air ketuban then bru cek bukaan tpi bukaan cm closed..so mlm tu dr just monitor je dlu...esok ptg nye bru kena tolak gi bilik ot czer.. Alhamdulillah sgalanya dipermudahkan tpi baby kluar premature so kena admit kt nicu utk observation..

Sis cecair yg keluar tu smpai menitik kah sbb sya pun ada cacair dekat vagina tapi tak lah menitik, vagina asik basah dn cecair tu tak berbau, sya 38w/1day perut selalu mengeras rasa selalu nak bab tapi tak jadi.. Risau overdue sbb baby besar😅

9mo ago

cecair saya tak smpai menintik pon sis..tapi kita rasa basah la tak selesa bila cek mmg cecair jernih and tak berbau..mmg saya gi hospital dr ckp air ketuban leaking..skg saya dh selamat bersalin dh sis..😅

dah pergi hospital? contraction kerap tak?