Pecah ketuban tapi belum ada bukaan

Hai mommy2, nak tanya berapa lama ambik masa untuk ada bukaan lepas air ketuban pecah ?

2 Balas

Bergantung orang sis. Macam saya, bukaan lambat walaupun dah cucuk air drip utk cepatkan bukaan. Jadi doktor dgn nurse tolong bukak kan setiap sejam. Bila bukaan dah 5cm ke atas baru bukaan cepat.

1y ago

Ya sis. Kena seluk, terpaksa buka guna jari. Sebab contraction dah kuat, sepatutnya bukaan dah besar tapi bukaan masih sama, 4cm.