Ketuban dah pecah

Nak tanyaa .. kalau ketuban dah pecah, agak masa dalam berapa lama nak tunggu bukaan sampai 10cm ye ? Sekarang saya dah rasa sakit² sikit ... Tapi tu lah masih kurang ready .. moms semua boleh share pengalaman bersalin lepas pecah ketuban dgn sendiri nya anak first ? #seriusnanya #firstbaby #firstmom

2 Balas

Alhamdulillah dh selamat bersalin .. jm7 keluar mucus plug then air ketuban leaking .. anak first keluar awal pula dlm 37w 2d .. semua tu sbb sy terminum air selusuh u know🤣 memang dari jam10 start ada sakit so sy senaman n minum air selusuh lg supaya cepat bukaan .. sy x tau yg air selusuh tu kena minum masa nak teran anak dah🥹 Jd tengah malam memang layan contraction kuat selang 5 minit n kdg 10 minit. bleeding bnyk .. jm9 pg hospital bukaan baru 3cm .. jm11 gitu 5cm.. jm3.15 selamat bersalin Alhamdulillah.. memang bersalin sakitnya mcm nk berak gila² punya sembelit.. oh ya tngh malam n pagi sebelum pg hospital sy ada rasa nk teran tau rasa nk trberak .. last² berak jugak yg keluar 😂 kesimpulanya yg first time mcm sy yg x tau pasal air selusuh better jaga² ya 😂 ambik pengajaran klw x nk rasa contraction kuat berjam jam dari awal smpai akhir .. ok

11mo ago

ni sama dgn anak first saya. saya main minum je air yg mak mentua saya bagi lepas ade blood show pagi2 lepas subuh. mmg x tertahan dah sakit contraction tu terlalu kuat jalan xbuka lagi. huhuhu. cuma saya lagi lama sikit lah. esoknya pkul 9 lebih pagi baru berjaya lahirkan. tahniah selamat melahirkan baby ❤️! take care sis

Depends. Nanti doktor akan pantau dalam wad. Kalau poor progress doktor akan induce untuk cepat kan bukaan. Macam saya admit 9.30 malam. Esoknya pukul 1.30petang selamat melahirkan. Awak dah pergi hospital belum?