MEROKOK SEMASA HAMIL

Hai mommy , sy skrg sedang mengandung trim 3 tapi saya seorang perokok . bile saya tahu saya pregnant saya cuba stop rokok tapi saya deman sampai tak boleh bangun hampir 2 minggu then saya smoke elok2 je jdi sihat . saya sebenarnya rse bersalah dekat baby n risau keadaan dia tapi saya tak mampu nak stop 😭😭 saya smoke dari umur 18 lagi skrg dah 30 umur , dah berbelas tahun tabiat ni . saya mohon komen murni2 saja jangan kecam saya 🙏🏻 saya nak tahu ada tak pengalaman ibu yg merokok semasa hamil , bersalin baby ade apa2 tak ? baby kena tahan tak . #bantusharing

7 Balas

Puan saya paham situasi Puan. Sudah berbelas tahun tapi smoking mmg tak bagus untuk kesihatan. Tapi ramai mothers yang sihat tanpa apa apa bad habit melalui macam macam masalah kesihatan baby selepas bersalin. Ramai parents terpaksa minta donation untuk sembuhkan anak dari macam2 penyakit walaupun mereka tak bersalah ,hanya makan makanan yang sihat . Puan cuba fikir habit merokok ni memang membawa macam2masalah kesihatan apata lagi semasa pregnant. Kita tak boleh deny atau tutup mata and say itsk nothing will happen. Puan tolong aware situasi baby dan cuba pray hard for strong will power untuk berhenti smoking. Kita tak boleh complain pada tuhan atau blame tuhan in future for kesalahan kita. Talk to doctor atau nurse semasa pergi untuk check up supaya mereka boleh tolong Puan.

Sis cuba mintak bantuan klinik atau farmasi. Banyak jugak yang sediakan bantuan berenti merokok ni secara percuma. Sis kena kuat, demi anak sis. Lagipun sis ada azam nak berenti, inshaAllah boleh lagi cuba. Macam husband saya, saya tak dapat tegur dah sebab dia tak dak azam lansung nak berenti. Dia kata anak dia ok ja yg sulong, tak dak masalah dan lagi sihat daripada budak2 lain. Saya lah yg risau sebab saya ada sejarah asma masa kecik, tawakal dan doa kat Allah saja lah semoga baby sihat2 ja. Untuk sis, saya doakan semuanya dipermudahkan.. U can do it

Bahaya merokok takut ada kecacatan dekat baby. Walaupun result scan semua ok, takut nnti bila dah besar sikit baby akan ada penyakit2 lain. You try change your lifestyle. Bila rasa nak rokok je, do somthing else. Try to distract yourself. My friend pun ada heavy smoker macam you. Kalau tak rokok, boleh menggigil. Tapi dia try to distract herself dari rokok, makan ke, tido ke macam tu la. Hope all is well for your pregnancy ya dear. Try your best la

kalau you sayang baby you kena cuba walaupun you smoker yang tegar. effect tau baby kena rokok. i kadang keluar makan then ada orang isap rokok and vape pun i marah. kesian baby. tu rezeki awak tuhan suruh jaga.

Kalau sayang kt anak stop jalah msa pregnant ni .. pntg kan anak anda dri diri sndri sekian sory ..

8mo ago

Saya rasa Nk komen ka dak tu xdk mslah kot .. sy phm apa yg tuan tanah post .. saya Baca Stu Stu sbjik sbjik .. mmg usaha dia Ada dia dh cuba stop baik bgus sy salute … tpi After that dia smoke blk dan dia rsa bersalah kt baby dia sbb x mampu Nk stop .. smua org tau merokok tu bhaya lg2 pregnant kesan kt Baby tu sgt2 tnggi .. sbb tu sy ckp kalau syg anak stop msa pregnant ni amanah anak ni rezki yg x rmai org dpt .. kalau blh situasi skrg penting kn anak Kita dri diri sndri .. kalau Ada mslah dgn komen sy .. sy mohon maaf xdak niattt apa apa .. trima ksh

cik kalau cik sayang baby cik akn berhenti merokok...tahu x betapa bahaya untuk baby kalau kena ASAP rokok...

suami saya kuat merokok pon dia x bg saya dekat dgn dia..xnak sy kena ASAP rokok tu...