Assalamualaikum.

Hai mommy semua. Nak tanya kalau kita dalam first trimester, boleh ke kalau suami nak bersama? Ada apa² risiko?

21 Balas

Boleh je kalau nak bersama suami. Tapi tak digalakkan bagi ibu yang sebelumnya ada pendarahan atau jenis uri bawah. Sebab takut risiko keguguran. Sebaiknya, first trimester ringan² je dulu takpa. Sebb first trimester baby belum kuat. Jdi, minta husband mommies jgn ganas sgt ya. Dan lagi satu, normal ya. Jika lepas bersama keluar spotting. Terutama bagi mommies yg first trimester. Second trimester biasanya,, dh takda masalah. Cause baby dh kuat Dan lagi satu,, beberapa hari nak dtg KK checkup jangan bersama dgn husband. Sebab nt urine sangkut sbb ada protein dari air mani suami. So urine akan jdi tak cantik.

Supposed sex ni xde masalah.. Yg bermasalah klu uri di bawah @ rahim lemah.. Golongan ni mmg doc x sarankan bersama pd 1st trimester.. Tp mcmana nk tahu kondisi tu pd awal pregnancy kan? Sis nk cuba boleh, slow2 shj & klu ada pendarahan please stop. Sy dah berkahwin 6 tahun skrg bru direzekikan pregnant ank 1st. Alhamdulillah dari sebelum tahu hamil, early pregnancy n sampai skrg 24w masih aktif sex.. Hampir setiap hari x pernah missed. Mula2 takut juga ye la lama menunggu zuriat ni.. Tp InsyaAllah x apa2 asalkan lebihkan berhati-hati.

2y ago

lol

Haah ada org ckp boleh, dan ada yg ckp tak boleh. Risau untuk awal kehamilan ni baby baru nak jadi, so mungkin boleh jadi rahim tak kuat, atau uri berada di bawah. So kalau sis nak cuba mgkin boleh, tapi slow2 ye. Saya dlu takde bersama dgn suami sbb tak berani hihi, lagi2 anak first. Smpailah skrg takde bersama dah 35 minggu. Kami dua2 takut heheh, masing2 risau pasal baby. Tapi org ramai kata untuk hujung2 nak bersalin tu elok bersama, inshaAllah saya akn cuba 🥰 org kata elok untuk bukaan laluan keluar👍🏻

2y ago

sme dgn sye.. suami dan sye dah 6 bln tak bersama.. first takut ape jdi, kedua sbbkn alahan pregnancy

pada sya better elakkn, untuk awal trimester ni.. sbb berdasarkn pengalaman sye, sye pendarahan selepas bersama suami.. pd awalnya sye pon fikir mungkin klau slow2 xpew.. tpi last2 baby x jadi.. klua ketulan darah selepas pendarahn beberapa hari.. dsebabkn tu sye dgn suami rse terkilan sngt2.. dn lepas tuh kami usaha lgi alhamdulillah dpt bby lgi.. kli ni kami elakkn.. dn alhamdulillah sye selamat da melahirkn.. sye bersama suami hanya bile masuk 6 bulan.. sebelum tuh sye bt cara lain..

sy pun tngh first trimester jgk sis bru 8week Sy bersama suami ok je... cuma mintk suami jgn terlampau rakus sngt sbb terkesan dkt janim ... kalau kita pandai kontrol insyallah xda apa masalah... time pregnant kena kerapkan bersama suami nak2 yang dah masuk 3trimester ... sbb kalau bersama suami awal trimester pun Line upt pun nampak terang je ... bila tk bersama Suami upt to samar

pernah tny doc. doc ckp takda masalah lgsung. selagi xda apa2 yg abnormal cntohnya bleeding, sakit terlampau etc. sy dari early prgnancy pon brsama suami mcm biasa. alhamdulillah okok saja. skrg dh nk msuk 7bulan. cuma kdg2 lpas brsama tu perut jadi senget 😂. baby mengelak apa pon xtaw hahah. tp lpas tu ok balik

2y ago

Hahahaha oh yeke? Alololo baby maluu tuu heheh. Anyway may Allah ease everything sis 🤲🏻💪🏻

sya dh 15w1d dari awal khamilan untill skg memng tak bersama lagi dngn suami sbb nurse pon tak bagi.. trimester ke 3 baru bole cuba nurse kata.. sbb kita dh 2 kali kguguran..and skg tenga mengndung kandungan ke 3..alhamdulillah

2y ago

Semoga Allah permudahkan segala urusan sis 💪🏻🤲🏻

rituu de bce jugak bab nii..sbrnyaaa boleh ajee..ktika bayi mbesar dlmm perut..tdpt beberapa lapisan otot janin yg melindungi bby..jgnn terlalu hempap perut tuu..gunakan posisi yg sesuai..jgnn trlalu rakuss..tuu ajee...

2y ago

Sbb rituu bce Bab ni😂😂 wlpnn cm ehh xnk lahh riso baby dlmm perut..tp blhh ajee..Tu pnn baruu tauu😂😂😂 sbbnyaa first bby

Alhamdulillah. setakat ni sy baru 8w, hari2 tak pernah miss 🤭. sebab ada baca 1 artikel, tak bahaya pun bersama suami. Asalkan tak kasar2 lah. kena pilih posisi yang bersesuaian gitu

sy awal kehamilan bleeding sis.. pastu dkter nasihatkan jgn bersama smpi trimester ke2.. mungkin rahim sy x kuat mse tu xthu ap2 bby first la kata kn