BARANG BABY

Hai mommy, nak tnya apa sja brg baby yg pnting utk kita beli ya😅kdgn bru nak msuk 2bln tpi kita excited nak prepare sikit2 ☺️ #firstbaby #pleasehelp

15 Balas

hi sis. selalunya org start prepare ni bila dah masuk 5 bulan. sbb dah confirmed kandungan menjadi, dah agak kuat & dah tahu jantina. sis boleh je nak list dulu mana yg patut beli first, mana yg kena topap bila dah bersalin. list2 tu boleh rujuk Google, TikTok, kdg kt FB & IG pun ada org share. benda2 besar mcm stroller, car seat tu selalu beli last2 sbb mahal sikit & dah ready nk bawak baby masa tu. buat masa ni sis fokus utk jaga diri. jaga kesihatan dulu. jgn culas makan folic acid, jgn buat/angkat benda berat, bykkan rest. kurangkan stress. kalau sis surirumah, buat kerja sikit2 je & buat benda yg bg sis happy. kalau sis bekerja, jgn stress2 tau. faham la tmpt keje cmne haha tp kalau boleh elakkan stress keterlaluan. penting utk awal2 ni sis jaga diri elok2. kalau sis alahan agak teruk, cari makanan yg boleh sis makan. cuma kena berpada juga takut nanti sangkut GDM pulak masa minum air gula. 2 bulan ni kandungan masih amat fragile, sis kena byk rehat tau. jaga diri, moga dipermudahkan & selamat hingga melahirkan 😊🫶

12mo ago

Toto baby utk balik kampung utk alas anak tidur atau merangkak2, almari baju anak,baju breastfeeding. Ini adalah contoh dari saya. Faham walaupun awal lagi tak semestinya kena beli semua tu waktu sarat. Waktu sarat saya saya malas shopping.

Saya masa 2 bulan duit habis dekat makanan. Mcm buah buahan, susu and kacang2. Sebab alahan teruk so tukar2 susu and boleh makan buah, kekacang je. Masa tu baru tahu mahal rupanya kacang2 yg bagus tu 😂 Buah pun husband beli yg berkualiti sbb tu je selera. Masuk 2nd trimester baru saya buat list barang baby banyak refer dekat tiktok and google. Skrg dah 6 bulan baru start nak beli sikit sikit. Faham excited tu, maybe awak boleh buat list dulu and start dgn beli barang awak dulu pun ok mcm set berpantang, bra, baju2 yg loose sbb nanti perut besar byk baju tak muat hehe. Selebihnya banyakkan makan yg berkhasiat, banyakkan rest ☺️

boleh je awak. sy masa tau pregnant 2nd pon still excited nk shopping brg baby. hee kalau nk beli pampers/myk2/brg mandian pastikan awak tengok expired date dulu. kalau expired date lama lg then awak boleh beli. if dekat jgn beli dulu. lain2 boleh beli barut/napkin/bedung/mitten/stokin. beli sikit2 dulu. sbb barut dn mitten ni baby xpakai lama

sya 3 bln beli brg ibu dulu utk berpantang... tp sikit2 la... 4 bln masih beli brg mommy dkt 5 bln... dh start beli brg baby.. sikit2... skng dh 7 bln.. dh hampir habis... tinggal nk beli mknan nk bwa p hsptl.. brg baby n mommy dh kms dlm bag plastik... sya first mom... so beli awal spya x klng kabut.. se lbih nya sya tawakal je... 🤗

orang2 tua cakap jangan terlebih excited awal sgt lg tak elok . lagipun akan jadi pembaziran kalau beli terlebih .. kalau saya .saya suka start beli barang baby masa kndungan 7bulan untuk aktifkan diri untuk banyakkan berjalan so senang bersalin nanti in sha Allah . untuk skrang jaga diri happykan diri mkn mknan berkhasiat 😁

Kdgn sy pon baru nk masuk 2 bln..tp sy shoping brg2 sy dlu..bantal,seluar,bra,pon dh xmuat,brg baby nanti sy akan pikir bila dh tahu jantina baby atau dah 5 bulan nanti..skrg jgn beli lg,awk survey2 je dlu..

First baby 5w sy beli set botol susu dgn sterilizer. Kau ghaseee?? Hahhaha second baby ni 3 bulan macam baru start beli sikit2. Mana ada sale dan nampak murah sy beli sikit2 so Tak terasa sgt

blh je beli sikit2 dlu. mcm baju beli yg unisex senang. ubat2 mnyk nnt hujung pregnant bru beli. stroller/car seat lps bersalin pun boleh beli sis. blh start survey2 mana yg kenan

sis bole Google dlu brg keperluan newborn.. pastu bole add to cart dkt shopee 🤣 nnt dh 2nd trimester boleh checkout sikit2.. Klau x nampak jantina lg boleh bli yg unisex dlu..

Saya sebulan hamil, cuma beli susu annum je utk kesihatan. Rasanya baik kita fokus cara nak sihat dan jaga kandungan. Bykkan membaca nak jaga kesihatan