Sakit perut sebelah kiri

Hai mommy, nak tnya ad tak yg prnah kena mcm sy first trimester sakit mcm contraction kat belah kiri jk.. Dia dtg kjap2 tapi tkda turun darah... #seriusnanya #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

9 Balas

kalau kejap kejap tu mungkin Braxton Hicks. kalau contraction nak bersalin, awak kerap rasa sakit macam senggugut +perut mengeras. contoh 10 minit sekali, awak rasa sakit tu, tiap kali sakit tu lama macam 10 saat.

1y ago

Tapi kan sis sy bru trimester 1.. 😭..

kalau dah scan kantung sis ok je tak luar rahim.. cramp2 tu biasa je.. tp kalau sakit sgt better pegi hospital.. sy pon awal2 cramp2 sebelah perut.. tp boleh tahan lg..

1y ago

aah sy awal2 mmg selalu cramp kadang kat tgh kadang kat sebelah kanan/ kiri.. awk da scan ke? kalau scan kantung baby mmg cun bukan luar rahim tak perlu risau ☺️.. sy pon awal2 risau sgt knp sakit sebelah.. sis banyak minum air okay.. sbb dehidrasi kencing kotor pon boleh buat sakit.. jgn sapu mnyak pulak 😂

Kalau awal lagi kandungan tu normal je rasa cramp2 tu. Nnt masuk 5-6w hilang la rasa cramp tu. tp kalau sakit sngat blh trus pg check.

kalau sakit sangat sebelah kiri usually kencing kotor mcm sy haritu. pegi klinik nanti dia akan test urine

normal. jika penat, dehydrated, byk bergerak mmg akn krem mcm tu. akan resolve bila masuk 2nd trimestee

Buat scan dulu… takut tu simptom kandungan luar rahim

biasa tu. saya pun 2 3 kali kena masa trimester 1.

klau belah Kiri myb sbb usus

Pernah kena rasa mcm cucuk2