Cacing dalam badan

Hai mommy n bakal mommy semua, nak tanya, ada tak yang pernah kena cacing dalam badan waktu hamil? Contohnya nampak cacing dalam najis or ketika muntah? Tadi muntah then nampak cacing, takut sangat. And saya ada google kata cacing punca hb low. Saya makan vitamin on time, sayur hijau, ayam daging smua makan, tiba2 check hb turun. Apa yang perlu saya lakukan, ada yang boleh bantu?

5 Balas

Sy pernah kena sbb jgkit dgn kucing.. Time kena tu sy baru 7 weeks. P klinik, dktor ckp xleh bg ubat cacing.. Kena tggu next appointment 13 weeks. So, next appointment mmg hb sy low... So dktor bg ubat zincofer. Ubat tu utk naikkan hb & utk bunuh cacing skali. Masa trimester pertama tu mmg dh jaga mkn tp hb tetap low... Mmg punca drp cacing. Tp xjauh pun turun... Still 10.6 sbb sy jaga pemakanan. Utk next appointment dktor set lg 2 minggu nk cek hb.

Takutnya.. dari semua answered komen sy baca, yupp.. jgn abaikan,discuss dgn dktor,teruskan makan zincofer,jgn ambil ubt bunuh cacing time preggy ni,jangan dkt2 kucing,teruskan naikkan hb.. sy pula yg takut.. 😱😱 baik lepas ni sy makan balik zincofer,bunuh cacing2 dlm perut.. ☹

incase mmg nmpk btol cacing tu. btter jumpa dktr is the best way. ambik gmbr cacing tu then tunjuk ke dktr.

Mse preggy xley mkn ubat cacing kn.. So kne jmpe doc laa. Sbb bhya gak nty hb low

jangan makan ubat cacing.. pergi jumpa doktor lg better sis