pengalaman induce mommy

hai mommy , mommy yang ada pengalaman kena induce boleh share tak ? berapa lama nk tunggu bukaan ya ? mcm mana nk bagi cepat bukaan . esok i nk kena induce😞 .

22 Balas

Saya baru hari ke 20 berpantang . Pengalaman saya , saya kena induce belon sebab masa checkup tgok size baby kecik . So doktor decide tuk induce masa kandungan 38 weeks . Memula saya masuk belon 30cc je . Doktor dah cakap masa masuk belon tu akan rasa tak selesa . And incase belon tak jtuh dalam masa 12 jam , dia akan tambahkan size belon tu jadi 60cc .Tapi nak kencing nak berak ok je tak mengganggu pun belon tu . Cuma doktor pesan kalau nak cepat bukaan , kena banyakkan berjalan. Saya start masuk belon pukul 1.30 pm . lepas masuk belon terus berjalan tanp henti . Malangnya sampai 1.30 pagi belon tak jatuh . So doktor tambah 60cc untuk bg cepat bukaan . Lepas subuh saya tak tido terus sambung berjalan . Dalam kul 9.30 pagi belon dah jatuh. Panggil nurse , doktor dtg check jalan , bukaan time tu dah 4cm . Terus masuk labor room . Sepanjang dalam labor room saya tak rasa contraction . Sakit tu sakit la juga tapi saya bole control . Sampai doktor pun pelik tengok ctg dengan kesakitan yg saya rasa tu macam tak matching . Doktor pun tambah dos oxitocin ke 24 supaya bg kerap rasa contraction . Saya siap boleh tido lagi . Bangun bangun bgtahu doktor rasa cam nak berak . Pastu , doktor check jalan bukaan dah 8cm . Awak dah boleh teran ni . Time nak kena teran tu baru lah dtg contraction yg sakit gila . 3 kali teran keluarlah baby secara normal tanpa koyak tanpa jahitan. Alhamdulillah Allah mudahkan . Masuk labor room kul 930 pagi bersalin kul 4petg .

11mo ago

Saya masuk je third trimester , saya banyakkan bersama ngan suami . Lepastu memang berjalan je kerja saya . Walaupun tak larat . Jalan slow slow pi mall ke pegi riadah ke pegi food hunting ke babymoon ke hehehe. Exercise tak buat langsung . Tu dua je saya buat sampailah nak bersalin .