pengalaman induce mommy

hai mommy , mommy yang ada pengalaman kena induce boleh share tak ? berapa lama nk tunggu bukaan ya ? mcm mana nk bagi cepat bukaan . esok i nk kena induce😞 .

22 Balas

Saya baru hari ke 20 berpantang . Pengalaman saya , saya kena induce belon sebab masa checkup tgok size baby kecik . So doktor decide tuk induce masa kandungan 38 weeks . Memula saya masuk belon 30cc je . Doktor dah cakap masa masuk belon tu akan rasa tak selesa . And incase belon tak jtuh dalam masa 12 jam , dia akan tambahkan size belon tu jadi 60cc .Tapi nak kencing nak berak ok je tak mengganggu pun belon tu . Cuma doktor pesan kalau nak cepat bukaan , kena banyakkan berjalan. Saya start masuk belon pukul 1.30 pm . lepas masuk belon terus berjalan tanp henti . Malangnya sampai 1.30 pagi belon tak jatuh . So doktor tambah 60cc untuk bg cepat bukaan . Lepas subuh saya tak tido terus sambung berjalan . Dalam kul 9.30 pagi belon dah jatuh. Panggil nurse , doktor dtg check jalan , bukaan time tu dah 4cm . Terus masuk labor room . Sepanjang dalam labor room saya tak rasa contraction . Sakit tu sakit la juga tapi saya bole control . Sampai doktor pun pelik tengok ctg dengan kesakitan yg saya rasa tu macam tak matching . Doktor pun tambah dos oxitocin ke 24 supaya bg kerap rasa contraction . Saya siap boleh tido lagi . Bangun bangun bgtahu doktor rasa cam nak berak . Pastu , doktor check jalan bukaan dah 8cm . Awak dah boleh teran ni . Time nak kena teran tu baru lah dtg contraction yg sakit gila . 3 kali teran keluarlah baby secara normal tanpa koyak tanpa jahitan. Alhamdulillah Allah mudahkan . Masuk labor room kul 930 pagi bersalin kul 4petg .

10mo ago

Saya masuk je third trimester , saya banyakkan bersama ngan suami . Lepastu memang berjalan je kerja saya . Walaupun tak larat . Jalan slow slow pi mall ke pegi riadah ke pegi food hunting ke babymoon ke hehehe. Exercise tak buat langsung . Tu dua je saya buat sampailah nak bersalin .

Sy gdm on ubat. mulanya induce 38w dr nak induce ubat, tapi tak jd sebab bukaan dh 3cm masa admit. Terus tolak labour room. dkt labour dr kata bukaan dh 4cm tapi dinding rahim masih tebal. so diorg decide nak pecah ketuban then induce guna induce drip. Ikutkan dr bagi masa dlm 8jam kalau progress guna drip tu tak jalan, mungkin akan emergency czer. Syukur dr 4cm lepas induce tu terus 8cm dlm masa 2 jam je. Sakit dia takpayah cakap la mmg sakit sgt. Bila dr kata dia nak reducekan dose induce drip tu, tak sampai pon sejam dh full 10cm. Terus teran 3kali alhamdulillah mudah je. Cuma menahan sakit induce tu je la mmg sakit sgt. But its depend on bdn masing2. ada yg cepat bila induce, ada yg lambat. Semoga dipermudahkan ya

sy induce ubat 2kali, kali pertama x rasa sakit, trus on ubat ke2, 15minit lps masuk trus rasa sakit..awal2 sakit blh ignore siap blh tdo..mlm dr check x buka masih lg 2cm.lps tu dr terus korek utk sennag bukak jln.(trauma sakit).esok pg trus 3cm tp syg nya dr target 4cm, 24jam tggu utk next bukaan, tp sakit nya ya Allah n kecewa bila dr check masih 3cm pukul 12mlm.sampai nangis sbb da x tahan..dlm hati x putus doa.pg esok trus 4cm masuk lb, dr pecahkan air ketuban,dlm sejam 15minit fully bukak, xsempat nk cucuk ubat tahan sakit, mampu sedut gas je sbb bukaan terlalu cpt..alhamdulillah dimudahkan, yg penting jgn putus asa keep doa zikir, jln² dlm wad, buat² baca note kat dinding..

pengalaman saya. 2x.induce, mmg cepat bukaan. mungkin tgk badan jugak kan respon ubat tu. anak no 3, induce sbb overdue. masuk ubat bawah dlm pkul 11 am, pkul 1pm start mild pain. lepas asar start semakin kuat, cek jalan 4cm. tolak masuk lr, bersalin pkul 6 pm lebih. anak no 4, induce 39w6d sbb gdm on diet. masuk ubat bawah 8 mlm cmtu. takda sakit apa. esok pagi cek jalan 3cm. dr tmbah induce drip pkul 9, pkul 10 lebih bersalin. 4x bersalin. saya rasa takda beza induce dgn normal. mungkin mindset juga penting. paling sakit sekali anak sulung. sebab main terjah, tak ada persediaan bersalin. amal zikir nabi yunus, teknik breathing sgt³ membantu in syaa Allah

Depends dekat induce ape yg doc bagi. Mcm sy, bru bersalin last week, first doc induce belon pakai lah belon tu 24jam tunggu sampai belon tu jatuh dgn sdri. Yg belon ni ramai cakap x sakit, tapi bgi sy x sempat 5 minit dah mai rase contraction lps doc masukkan. Sgt x selesa ye pakai belon walaupun blh je kencing berak mcm biase. Dlm 24jam tu x jatuh pun belon sy😅doc masukkan ptg, mlm pkl 3 pagi stop rse contraction pastu bru blh lena. So belon tu x menjadi dgn sy. esokkan tu doc induce ubat sebijik. Mula2 x rse, tgh mlm bru start contraction sampai lah bersalin😄

Baru delivered first baby last January and doc suggested to go induce masa 39minggu 5hari Sebab masa scan baby besar around 3.8kg. Sebab Sy insist nak go for normal delivery, so doc minta serah diri and induce. Masa warded around 11pagi doc induce masuk mcm pil. 30mins terus rasa contraction kuat yang sangat Sakit. Around 2ptg bukaan dah 3 cm. And ready for epidural. Lepas epi dah tak rasa apa. Pukul 6.07ptg baby lahir. Alhamdulillah proses smooth dan dipermudahkan. Cuma Sakit contraction kena induce mmg Sakit sikit dari contraction normal org kata

saya pernah kene induce belon. akak katil sebelah saya kata masatu bila kene induce ni kene rajin bergerak. pastu msatu kebetulan saya betul betul tak selesa, so asyik ke tandas untuk kencing ja.bila induce ni rasa sakit maknanya ubat jalan, kalau tkde rasa apa maknanya ubat tak jalan. 6.30pgi saya kene induce, pukul 12.30 rasa belon meletup tapi belon tk jatuh, pukul 1.15 mcmtu pecah air ketumban rasa nak neran 1.30 selamat bersalin. sis kene induce apa? 🥰 semoga dipermudahkan segala urusan sis 🥰

sy baru je bersalin..pengalaman sy, first induce ubat kt bawah, sakit contraction tu setiap 3 minit..menangis mcm nk putus nyawa.. pastu check jalan baru 2 cm..hampaaaaa.. pastu dctr masuk belon, belon pulak x jatuh lepas 24 jam.. check bukaan dah 4 cm..dctr masukkan dlm list labor room.. induce drip dari pukul 9 malam..pukul 3 pg baru rasa contraction tersgt kuat sampai kene sedut gas..masa tu check bukaan 9 cm dh.. pukul 5 pg bersalin.. sis jgn risau..dctr n nurse dalam labor room sgt2 membantu 🥰

Depends awak. Saya baru bersalin april lepas. first masuk ubat kapsul takde bukaan, masuk balloon dpt bukak sampai 4cm, last induce drip dapat sampai 6cm je tapi tkde rezeki jantung baby dh drop kena czer. 27jam saya contraction 😅 Ada kawan masuk kapsul terus bukak sampai 9cm tak sampaii 5jam dh settle. Lepas masuk ubat relax sejam dua tak silap saya pastu kena banyakkan gerak ok. InshaAllah dimudahkan urusan awak. Doa banyak banyak ye.

10mo ago

sama lah sy.penat betul rsanya duduk hospital

17/6 bukaan 2cm doc kata dinding rahim tebal lg.. saya mtk natural.. doc bg tempoh smpai 19/6 klu x induce.. jam 12pm check masih 2cm doc induce ubat dr bawah… 3pm sy dh sakit.. 5.30pm dh 5cm tolak LB.. 15mnt dlm LB bukaan dh 10cm. Pecah ketuban tarik nafas teran.. terlahirlah superman saya.. bergantung pd org sis.. jiran katil smpai 3 kali jnduce pun msh 3cm