Bleeding 8 minggu, bagaimana nak kuatkan rahim?

Hai mommy, hari ni sy puasa dan tak rasa skit perut pon sebelum berbuka tadi saya nak mandi dan rasa berlengas dkt sluar dlm. saya pikir keputihan sebab 8 mnggu ada kputihan jernih mean normal je, bila saya cek ada bleeding mcm dekat tisu tu.. saya terus pergi klinik cek..Dr kata jantung baby okey..baby sihat..tu gambar scan..saya pon dh mkn ubat kuat rahim..lps berbuka tadi nk buah air kecil keluar seketul drh kecil ni yg mcm dkt tapak tgn tu... sy mula risau.. saya dah mkn ubat kuat rahim.. ada tak cara lain yg boleh saya buat utk hentikan bleeding ni.. saya pon pakai pad..dkt pad xlekat drh pon.. siapa ada pengalaman mcm ni..adakah kandungan okey? boleg mommy share pengalaman ☹😭#ingintahu #firstmom #firstbaby #seriusnanya #pleasehelp

Bleeding 8 minggu, bagaimana nak kuatkan rahim?
33 Balas

sy pernah spoting masa 7w dan 10w . 7w spoting shri tp kluar drh beku sikit je . sy makan ubat kuat rhim dan bedrest 5 hri smpai ubat habis . mmg kena kawal pergerakan . sy bring je masatu . 10w spoting jgk .. kluar drh coklat2 . pergi hosp masuk muncung itik . makin bleeding . 3 hri . makan ubat kuat rhim dan sama bedrest 5hri . alhamdulillah skrg kandungan dah 16w4d . yg penting kene makan ubat dan rest jee . jgn buat kerja pape . jgn bersama dulu if dah ada spoting ni . tggu kandungan dah betul betul Kuat . sy dah trimester kedua pun tak berani lg nk bersama sbb doc mmg tak galakkan memandangkan sy asyik spoting je . jgn terlalu lasak ye . kalau kluar drh lagi pergi hospital . dorang akn cek laluan tertutup ke terbuka . semoga kandungan awak baik baik je.

masa kandungan sy 3 minggu sy bleeding sampai kandungan sy 8 minggu. sy bedrest selama 2 minggu sebab threatened miscarriage. apply cuti tanpa gaji.. siap warded 3 hospital berbeza. masuk air, makan duphaston and ambil darah utk check beta hcg. sy mmg tak masak, tak drive, rutin harian sy suami akan bawakkan makan dalam bilik, dan sy hanya bangun utk subuh, mandi, atau berkeperluan nak ke sinki @ ambil makanan. pinggan sy pun sy tak basuh sebab xberani diri lama. jdi kalau nak selamatkan kandungan, kena bebetul jaga ye awak. Alhamdulillah pengorbanan semua ni worth it! skrg baby dah 32 minggu. cuma yg beruntungnya, sy tak keluar darah beku. hanya air merah

1y ago

Kalau macam saya ni saya baru keguguran baru dua hari sebab saya terlampau stress stres betul dengan anak lagi satu sakit jadi jatuh itu budak keguguran takpa sedihnya hati aku lepas senangnya hatiku ketika dengar yang saya mengandung balik sebab yang saya mahu anak perempuan

Hi sis. Sy pnh alami jugak. Tp bukan darah, tp kputihan berwarna coklat smpai 11w jugak. G hospital dr ckp treated msscriage, risau sgt masa tu. apa y sy buat, sy bedrest jeeee tanpa buat apa2 kerja yang boleh memudaratkan bby, makanan sy jaga, emosi sy jaga, sy tak bersama suami sampai kandungan sy dah masuk 34w, moto tak naik, then sy makan jus mamariam. Jangan fikir sgt bnd negatif, selalu usap perut ckp anak mamy ni kuat kan, in sha Allah...... semuanya dgn izin Allah.

1y ago

nk

sya pon cmni...mmg bleeding sikit cm period hri ke 5...bleeding tu smpai hujung trimester pertama....sakit perut lemah and sebagainya..x leh aktif sngt..start masok trimester ke 2....terus hilang semua tu...dh x bleeding ..x rasa sakit bila bergerak lg.....bila sya bca di google.... trimester pertama tu badan dan hormon berubah...sbb tu keluar darah tu...badan pon jd sakit2 sikit cm tngh period...normal sis cuma klw bleeding teruk atau keluar ketulan .jumpa la doc...

hai sis..sy pernah keluar lendir coklat campur dgn air mcm leaking ketuban masa kandungan 13w . tapi g cek hospital doktor ckp bukan leaking pom..doktor bagi ubat kuat rahim .. sy mkn ubat tu dan banyak berehat jer xbuat kerja berat . Alhamdulillah skrg kandungan sy dah 36w bby Alhamdulillah sihat2 shj tunggu masa nak melahirkan .. sis jngn buat kerja berat2 dulu sementara . bnyakkan bed rest .. dah masuk 4bulan nanti ok lah dah kuat sikit bby nya insyaAllah..

Banyakkan bedrest ya awak ? Saya time 7minggu pun bleeding. Tapi kat pad tak lekat pun darah. Doc bagi ubat kuat rahim and vit. Makan tu je sampai ubat habis. Insyallah allah permudahkan semua. Insyallah jugak baby awak ok sihat. Elakkan bersama dulu ye ? Kadang bleeding ni sebab vagina dalam kita luka , so elakkan dulu eh ? Take care awak , and saya doakan semoga awak and baby sihat 🫶🏻

Macam yg saya alami skrng, kandungan nak masuk 11 minggu, dr kata saya kena treat of misccariage, buat masa skrng awak bedrest betul, pengerakan yg sngt limit, jgn bnyk gerak, makan folic acid& ubat kuat rahim tu okie. Stay positive jgn fikir bukan2. InsyaAllah kandungan kita selamat dengan izin Allah. Take care awak semoga dipermudah❤️🤲🏻

1y ago

kandungan awak mcm mana skrg okey ke?

Sya pun bleeding sis baru berlaku xde keluar ketul2 tapi darah je keluar dah pergi hospital semua 5 kali cuci dengan kapas sekali check pakai benda alah yg org panggil muncung itik. Doktor ckp bby ad lagi. Doktor suruh sy bedrest jangan berjalan laju jangan stress. Semoga sis dan kita semua dipermudahkan segala urusan dan kandungan selamat sihat sempurna. Aamiin.

1y ago

amin amin Ya Rabb...semoga Allah lindung zuriat yg ada dlm rahim kita dan terus kuat 🤲

Sy penah miscarriage 2 tahun lepas, leps dpt taw ada isi hrtu sy benti kerja, sy byk bedrest tu pun uri bwh masa 2nd trim, sy bedrest lg, Alhamdulillah hrtu masa scan 28week doc ckp dh naik ats cantik, and sy xpuasa walupun baby dh besar and xde pregnancy risk pape, sbb sy sggup ganti puase dr nk dpt berita yg bukan2 pasal baby, pls pls jgn pksa diri ye

Dont worry .. Sy pun keluar darah hari2 dri awal pregnant , sampai 4 bulan still kuar darah sikit2.. pernah kuar jugak ketul2.. tp Alhamdulillah , anak dah selamat lahir .. dan sebulan skrg .. Aslkan awak xde rasa sakit perut atau darah kuar byk sampai 1 pad penuh bru kene risau .. Kalau sikit2 tu , no hal lg .. lama2 dia akan berhenti ..