Feeding Untuk Baby 6bulan

Hai mommy boleh tak suggest mkanan baby untuk 6bln. Anak sy baru masuk 6bln.

14 Balas

Klu saya cerelac... Sebab cerelac adalah mkanan pelengkap bayi yg padat dngan nutrisi dan zat besi.. Dgn pengambilan 1 kali sehari sda memenuhi 50% keperluan nutrisi dlm sehari... Kerana perut bayi 5 kali lebih kecil dri perut dewasa tetapi memelukan 5 kali lebih tinggi keperluan zat besi dan nutrisi dri orang dewasa...

Saya start dengan puri lobak.. anak sy sembelit so stop kejap, then sis kat sini suggest bubur kosong dulu (blend smpi halus sgt) then saya bagi puri labu plak, baby suka! Tengah cari2 resipi lain lagi ni.. 😝

Experience sy buat bubur lembik dulu...blend tanpa letak perisa tambahan .. few weeks baru letak vege sikit

Klu susu badan masih ckup n bby x menangis lapar, xperlu start makanan tambahan. Setiap bby lain perkembangannye.

seeloknya nya bg bubur nasi dulu.. kalau ajar Puri tkt anak tolak bubur. ikut 4 day rule punya setiap menu..

bg mkn plain bubur dlu..lpas tu puree buah2an @ sayur2an..Pstu elakkan instant bubur atau nestum..

3mo ago

baby sye 6bln lbih memula bgi rase nestum kosong tu buh susu form. pastu try bgi bubur kosong dia mcm pelik taknak pastu cube bgi nestum sayur tetibe dia tolak ni bg bubur syur blend pon dia tolak. mcm taknak mkn pulak smpai nngis2 tolak .. stress jadinye dia mcm taknak mkn da . skrng nk bgi ape ye ? takkan taknak mkn takyah bgi mkn pulak ? buntu la mcm ni.....

Bg bubur mommy .. tp jgn bnyk sgt pelan 2 1 sudu or 2 sudu utk permulan la kot ..

bubur kosong dlu sis, sy blend dn tapis lag bubur nye ehehe..

Bubur kosong dulu lps tu baru puri buah dan puri sayur

Elakkan bubur instant...buat sndri lebih selamat