Baby 6bln#

Hai,, nk tanya anak sy baru msok 6bln,, baru belajar mkn bubur+labu,, mkn waktu tengah hari 1kali saja,, susu badan 1hari 6kali.. Kalau 3hari tak berak normal ker?? Baby aktif bermain... #babyfirst2021

4 Balas

normal bila anak lebih menyusu dari makan, just make sure anak boleh kentut dan perut tak keras. Ada setengah baby bila makan bubur mix dengan labu tak serasi, kurang serat jadi susah membuang.awal² mix dengan sayur hijau macam kangkung, pok choy, kailan ke. Selang seli bagi snacking buah mcm buah naga,oren navel ,tembikai untuk lawas dan bagi air masak secukupnya.

Baby awak br start mkn ke dah beberapa hari mkn? Kalau br 1 hari mkn, better mkn bubur kosong cair dahulu untuk 3 hari. Ikut 3DR. Nasi tu dah carbs. Plus labu pun carbs. Kalau awak terus bg bubur + labu hari pertama baby mkn, agak terkejut la perut n ususnya.

2y ago

Ok2 terima kasih sudi bg jawapan.. 🙂

bubur kosong cair dlu tnpa letak ape2 pestime utk perkenalkan pd bb..bb kn baru je nk blajar mkn..tu pn ajar dlm 1 or 2 sudu besar..dh lme siket baru tambah suapan

normal asalkan dia kentut