Jus Mariam hilg kan rase loya, btul kee??

Hai mommies..sy bru 1st tri.. lpas mkn msti rase loya dan pening kpala.. kawan sy syorkn mnum jus nie utk hilgkn rasa loya tu.. ada siapa2 tak pernah mnum? Ok ke tak jus nie?? #kehamilan

Jus Mariam hilg kan rase loya, btul kee??
37 Balas

Saya sampai 5 bulan mabuk. Makan muntah makan muntah. Tp saya langsung tak minum jus or supl luar ni. Ni gula tinggi. Boleh kena kencing manis. Kawan saya ckp badan saya belum kawin da gemuk, lepas kawin lg gemuk tp saya takde sangkut gdm pun setakat ni Kawan saya tu kurus je tp gdm Salah 1 yg dia consume benda nilah. Mungkin ada yg minum tak sangkut gdm tp better takpayah minum. Sbb gula tinggi dlm badan tk bagus utk baby. Makan real foods je Buah, biskut2 pun boleh elak loya. Sabar ye InsyaAllah nt awak akan ok.

Maaf ya sis, nurse sya tak syorkan minum jus2 tambahan mcm ni, takut gula tinggi. kawan saya pun syorkan sya minum ni, tapi mmg tak berani nurse sya tak bagi, yang minum ni, mesti ad akan sngkut GDM. Bukan nak kata la. Sis cuba try buah2 fresh ye, sya dri awal prgnant, mkn buah2 fresh, mcm delima, jambu batu, buah oren, yng boleh hilangkan loya. Insyallah okey😊

12mo ago

Betul kak saya tk syorkn sbb lain org lain kn .. saya minum panas turun darah gugur 7 8 minggu .. dokter ad tnya saya ad mkn yg bkn2 ke .. saya ckp minum ni sbb alahan .. dokter ckp bnyak gulaa and kitaa tk thu bhn dia apa dia buat .. panas

tak tau lah pula utk hilangkn rsa loya.. Sy preg mmg rsa loya,, xblh nak mkn,, alahan bau,, tp smua tu akan beransur hilang.. yg sy tau jus ni bgus utk naikkan hb.. sy mnum 1 pnutup dia sja try yg kzen punya,, then selang 2,3 hari cek kk hb dh normal naik smpai 12,,sblm ni bawah dri 11.. msatu kandungan 8 bulan... smpai situ je lah mnum jus ni.. hb maintain normal smpai beranak..

masa dlm 5-9 minggu pregnant mmg amik ni. nk sebotol habis 👍🏻 fikir kena amik juga sbb alah ngn suami sendiri 😅😅 minum ni dpt la dekat ngn suami kalau x manjang loya ngn dia 😅 and alsoo buat hilang loya and ada selera makan. tp habis dos ni dlm badan, sy lemau dan loya je mcm biasa. x repeat sbb lama2 dh ok ngn suami pastu fikir better amik susu kambing hehee

masa 1st trimester sy mabuk teruk. try ambil jus ni utk hilangkan mual. tapi xberkesan pada badan saya. bila mabuk teruk sgt sy kene refer hospital dan doc buat blood test . result darah bacaan fungsi hati xcantik. doc suruh sy stop ambil jus dan minum air masak byk2. alhamdulillah bila repeat semula dh okay 👌 .

sy mmg da ada gdm sblm amik mamariam ni. tp sy minum mamariam ni utk naikkan hb. xde pulak bacaan gula naik. stabil j. sblm minum ni biasanya bacaan tinggi jgk la 5 smthng. da lepas minum ni bacaan elok j 4 smthng xprnah lebih dr 5 dah. hb pn dr 9 jd 11..

Sis pernah amek waktu anak 1st… bagus utk hb… Alhamdulillah anak kua normal ngam2 40wks, 3.3kg boy… tapi tulah lain org lain pandangan kan… klau awak ok try je dlu… sis dulu pun try 1 dulu… pastu ngam baru beli 1set terus…

sy pernah try jus ni tp bkn hilangkan loya.. makin bertambah loya ade la.. sy amalkan mkn kismis dgn kurma.. sbb buat masa skrg ni mkanan lain sy x dpt nk telan lagi.. Asyik muntah je.. kurma n kismis sbgai makanan tambahan sy..

saya pernah minum.. beli sbb nk kurangkan alahan la.. tp nk minum tu pn sy x sanggup.. haha.. sekarang dah abis pantang da jus ni ade lagi sikit.. hehe.. tgok org jgk klu awk try ok dgn awk minum je.. jus ni bagus jugak..

saya buat sendiri jus delima. pack dlm pouch kecik2 150ml. minum sekali pagi, sekali sebelum tidur. alhamdulillah tak ada rasa loya nk muntah. kalau tak boleh buat, cuba tengok jamuhub jus delima. nelofa pun minum yg tu.