Haid Lepas Bersalin Czer

Hai mommies,im first time mom...bersalin czer,full bf,skrng anak dah 2 bulan lebih,memang normal ke tak datang period,dah 2 bulan lebih ni?

4 Balas

Saya czer period datang after habis pantang 42 hari cun2. darah nifas stop masa minggu ke lima pantang.. Saya awl dtg period mgkn sbb x fully bf. Saya 3 minggu je dpt fully breastfeed dekat anak sbb anak xdpt nak hisap puting susu sy yg pendek dan lebar. sebab tu kena pam tiap hari every 3hrs. last2 susu kurang, sekali pam x smpi 1oz. Masuk week 4 sy dah bagi anak fm, kdg top up jg dgn susu badan..

11mo ago

maaf nk tanya, awk kata period datang lepas habis pantang 42 hari, sedangkan darah nifas max 60 hari. so bukan ke tu masih dikira darah nifas?

Its normal sis.. badan masih dlm recovery + lagi2 sis fully BF anak jadi period akan delay bbrp bulan biasenya.. tpi always depends pada individu. ade yg ambik masa 4bulan -8bulan untuk regulate balik.. jadi sis jgn lalai akan merancang ya.. nanti belom 1y dh lekat balik..

Saya bersalin hujung bulan 4, masuh belum period juga.. fully breastfeed kadang mmg mcm tu awak.. cuma hati2 juga ye bila bersama suami.. make sure protect.. 🫰🏻

sy pernah lepas 4bulan baru dtg haid.. nifas kluar 100hari direct..huhu.. tapi brnak kali ni seminggu ja nifas, haid lepas hampir 2bulan.

11mo ago

kalau dh sampai 100 hari tu bukan dikira nifas ye sis, nifas max 60 hari je