PERSEDIAAN BABY 6 BULAN

hai mommies. walker perlu tak? kerusi makan baby perlu tak? berbaloi ke beli mesin pengisar dengan steam yg mcm viral utk baby tu? persediaan apa ya utk baby start makan? saya ter-excited nak bagi sbb ank dah tunjuk tnda tnda eksited mkn jugak.

6 Balas

Kerusi mkn tu iya sebab kita bole ajar baby mkn tmpt yg betul, so klo mkn kt luar pun dia okay, cuma nnt akn ada masa2 dia jemu nk mkn kt kerusi, nk mkn kt bawah, nk mkn sambil main, makan sambil tgk luar. Baby food Processer depends pd sis, sy guna apa je ada kt umah sbb baby 8 bulan mcm tu ank sy dh nk mkn ns sebutir. Benda yg berguna cawan rachel tu sbb mmg sy target nk baby pnd minum guna straw.. 😁

7mo ago

Sama sis, geng manager oil & gas aka housewife 🤭. Kerusi tu berguna utk sy. Anak sy dah 3 tahun pun masih nak ddk dlm tu.. Mkn sama2 kat meja makan. A'ah brand rachel, kat shopee ada, atau cari yg lebih kurang. Hehe

utk permulaan sye cadangkn krusi mkn dlu..walker & food steamer nie bgantung pd org.. ikut la keadaan awak mcm mne.. klu baby awak jenis ok, x nanges.. walker x payah pn xpe.. mcm sye, anak jnis nak bkepit 24 jam susah nk msk... dye x nk duduk kt playpen utk main.. so walker sgt la perlu utk sye.. sye x bli steamer.. cuma bli periuk baru & mini blender.. total bli 2 brg nie lg murah dr food steamer..

7mo ago

sama ngan ank sy, berkepit jaa. mungkin walker tu tkyah la kn. okay nnti beli dua tu dulu. thanks share

pakai hand blend pon dh memadai awak. kalau utk steam boleh pakai pengkukus yg sedia ada dkt rumah😊🫰. kalau ada fb. boleh join happy baby food malaysia. dkt sana baru ada mommy tanya persediaan apa yg dia perlu kan bila baby start nk makan. admin ada bg jawapan. awak boleh cuba baca😊😘

7mo ago

thanks sis share

walker tak perlu kerusi makan perlu senang anak fokus makan tp pastikan ada tali. mesin pengisar + steam tu if tak ada takpe tp kalau ada boleh guna sbb memudahkan. tp pakai kejap je kalau mmg fokus utk anak je, mcm anak sy kisar makanan masa 6bulan je pastu tak kisar2 dah,

7mo ago

ohh yeke. first time mom and blur lgi nk start mcm mn. thanks share

kerusi makan tu perlu sis saya nk beli x de rezeki lagi , mesin pengisar tu beli hand blend dkt mr diy harga bru rm 7.50 pun okay dh , set steamer dgn blend ni yg saya tgk once baby dh makan kasar2 jarang nak guna 😅 apa2 pun terpulang pada sis 😊

7mo ago

saya pun handle sorang juga sis mula2 terikut la nak guna steamer set blend tu fikir2 byk lagi boleh beli last2 anak nak makan nasi mak dia 😅😅

Ikut lah awak nk beli yg mana… walker ke, kerusi ke, janji pandai handle anak… x yah ikut org sgt… klu mesin pengisar tu terpulang nk beli ke x… klu boleh simpan utk ank akan dtg berbaloi la..

7mo ago

hehe bukan sis. just nk thu penglmn semua semua. sikit sikit kita cuba mn yg ok, yg tk ok kita hindari. sbb msih blur lgi starting pack mcm mn utk ank.