Ketone dlm urine

Hai mommies, sy bru 11 weeks. Lps buat urine test di klinik, detect ketone dlm urine, bacaan dlm 3+. Klinik suruh refer hospital utk drip air. Alahan sy skrg mmg agak teruk. Langsung xblh terima sebarang mknn/minuman. Jd, prlu ke sy ke hospital? Bahaya x kalau sy biarkn shj dan tggu sehingga ketone tu clear?

15 Balas

Masa saya dekat kk, doktor detect ketone dlm urine ni. Tapi dia bagi sy masa dalam sehari untuk saya minum air masak banyak2 untuk check semula on next day dekat kk. Doktor terus terang cakap, ketone ni punca badan kita kering dan risikonya baby akan mati dalam kandungan. Lebih baik sedar awal daripada terlambat. Kita as ibu mesti nak yang terbaik untuk anak yg kita kandung. Jadinya, saya mmg take seriuslah isu ni, saya bantai air 3litre sehari. nak termuntah pun, bantai je. next day tu check dekat kk balik, clear drpd ketone. so tak pyh emergency refer hospital. disebabkan saya takut dengar ayat doktor tu "boleh menyebabkan baby mati dalam kandungan" saya terus mcm tersedar plus menangis taw. sbb ni anak first, snggupnya saya biar n layankan diri yg kekurangan air. Sy betul2 minta maaf dengan baby yg sy kandung. itu je lah emosi yg sy alami. Ni sekarang tengah tunggu due in january ni. hopefully baby sihat. Awak kuatlah semangat iya.

Allahu. Saya pun nak share story saya. Saya dah 33w. Baru-2 ni saya ke KKKL (3/1), dr ckp dalam urine saya ada ketone 4+ . Kena repeat sekali lagi urine. And keesokkan harinya kena bagi sampel urine lagi kat lab. Tak thu result mcm mana sbb next appt 18/1. Dr ckp, badan saya kurang air. And urine tu mcm kotor sikit and ada kuman. Dr bagi antibiotik suruh habiskan. Moga-2 takde apa-2 yg serious.

perlu ke hospital sis. saya pun sama kes mcm sis. warded 1 malam masuk air 5 botol. sbb kt klinik cek air kncing 4+, tapi hospital check 2+. sampai hospital check darah ada terlebih garam lak sbb saya kurang makan alahan terlampau teruk. alhamdulillah dh bersalin baby dh 6mtnhs skrg

awak kena terus ke hospital. ada ketone dlm urine bahaya tau awak, sy last month sakit cek urine ketone 4+, terus prgi emergency sbb mmg tk dpt terima air ubat dgn makanan lain. sy kena drip air smpi betul2 urine tu clear tkde ketone bru discaj

9mo ago

Bahaya ketone 3 + di biarkan, badan kurang air sgt dan berasid, blh menjejaskan kehamilan.. Tlg je hosp.

ketone tinggi bermakna badan awak dh kurang air tau. Risiko pada kandungan jugak. Sy pun kena refer hospital sebab ketone. Duduk je hospital tu. masuk air je. Atleast dapat ubat tahan muntah jugak. Sy kena sehari je lepas tu bolh balik dah

9mo ago

Yeke. Mudah2an sy pun skjp je. Ni sbb dh tak mampu nak paksa diri utk terus kuat, tu yg prgi jgk jmpe doc.

sama mcm sy ms awal preggy haritu...doktor kk nk refer hospital tp dia tanya sy dulu...sy ckp xmau p hospital...so dia bg masa..blk minum byk²...lps tu x brapa ok jgk..sy p je klinik biasa drip air...alhamdulillah ok lps tu

Saya dulu masa 1st trimester pun sama mcm awak. Memula dlu layan juga kena warded smpai 3x. Lepas tu saya develop depression sb stress dlm hospital. Lepas tu saya amik drip dkt klinik je. Xpergi dah hospital.

9mo ago

Betul. Saya walaupun 1st mom pun kena depression sb badan terkejut tetiba kena masuk keluar hospital kerap. Kalau alahan tgh teruk even lps drip dkt hospital pun mmg dia akan dtg balik muntah2 tu and ketone jadi balik. Sb tu saya cari alternatif untuk amik drip kt klinik. Cari klinik yg pakar wanita punya. Dia boleh check sekali kandungan garam if xckup. Nanti dia drip sekali air garam. So far alhamdulillah baby saya okay je walaupun teruk gila alahan masa 1st trimester.

Allah... Jika telah dirujuk klinik ke hospital, tu dah lebih dari keperluan tu puan. Ia penting. Dapatkan rawatan, luar puan rasa OK. Dalaman? Organ? Darah? Kandungan?

kalau alahan teruk sampai ketone dah 3+ dalam urine, bahaya tu sis. jangan tangguh2, cepat ke hospital. risau bahayakan nyawa both sis & baby.

Pergi hospital awak. Saya cirit birit amd muntah masa 15w, ketone 1+ tu pon dah tak larat sangat rasa nak pitam. Kena warded masuk air berbotol2

9mo ago

Baik, tksih atas respond. Sy kne pusing2 mcm vertigo tu. Dh xmmpu nk tahan, itu yg jmpe jgk doc harini. Rupanya sangkut ketone.