Still bacaan gula lagi

hai mommies, semalam sy ada share yg result gula sy 7.1..dh di kire kencing manis..okey so sy dtg klinik harini utk ambil darah 4 kali mcm dimintak oleh nurse KK..puase pagi tadi sebelum pkol 8, pg amek darah..so result pkol 8 pg 5.5, then result pkol 11 pagi 6.7, pastu result pkol 4 pm, 5.4..then result pkol 8 mlm td..6.5.. then, nurse suruh dtg lagi ke KK pg esok utk amek result drh pkol 8 pagi n 11 pagi..katenye result darah tu terlalu tggi utk dua² waktu tu????...kate nurse. pkol 8 pg tu sepatutnye result 5.3 bkn 5.5..ya Allahh..dugaaan 33weeks?

1 Balas

Utk bsp.. bacaan awal pagi (puasa) kena <5.3, 3 bacaan lepas tu (2 jam lepas makan) <6.7.. sekarang sy makan metformin 1biji sehari lepas makan malam.. masa awal² makan pil tu bacaan gula x turun sangat.. lepas tu sy try makan beberapa potong peria katak yg dicelur dlm air panas+garam utk hilangkan skit rasa pahitnya.. makan dgn nasi mcm biasa buat ulam.. esoknya alhamdulillah bacaan gula normal semula.. sekarang ni metformin tu pun sy jarang makan.. huhuhu

5y ago

aamiin, in shaa Allah..tp sy rase KK cni slh..sbb first sy mmg bkn kencing manis..result kedua air gula sy 7.1..klu ikotkn sy bkn kencing manis..klu 7.8 blh lah ckp sy ade kencing manis..i think jururawat masyarakat n doktor panic😑😑😑 kt KK tu..aduilahh