BIDAN CHECK PREGNANT UPT -VE

Hai mommies, saya last period dari bulan puasa lagi.. Semalam saya ada jumpa bidan dia urut perut saya dan bagitahu ada baby.. Tp bila check upt mcm biasa still -ve.. Macam mane saya nk buat? Perlu scan dulu ke?

14 Balas

Sama la sis. Saya ada masalah sakit kat atas vagina dan kerap kencing. Tukang urut pertama datang untuk urut badan saya dan bila part perut dia cakap rahim saya jatuh. Dia pon urut dan tolak rahim saya semua. Sakit gila! 😆 tak lama lepas seminggu saya rasa sakit yang sama. Dia datang lagi sekali untuk angkat rahim. Kemudian saya rasa sakit yg sama juga selepas seminggu. Saya panggil tukang urut ke 2 sebab serik dengan tukang urut pertama yg angkat rahim saya tu. Panggil tukang urut kedua. Lepas urut dia sentuh perut saya, dia cakap dapat rasa macam ada janin. Jadi dia suruh check UPT dulu padahal saya dah bagitau tengah period. Dia cakap dia dulu mengandung pun still keluar darah cuma tak banyak katanya. Saya pon check la UPT then negatif.. hm, kecewa kejap 😆 So saya pergi terus klinik untuk scan rahim. Rupanya rahim saya takda masalah pun. Doktor cakap memang patern rahim saya di bawah sikit dekat dengan vagina, kalau ‘bersama’ akan rasa sakit sikit. Doktor cakap Patern rahim dia sama dengan saya. Punca saya sakit bawah perut dan kerap kencing sebab saya ada masalah kencing kotor. Lepas makan ubat masalah selesai.. so kesimpulannya jangan percaya bidan atau tukang urut. Terus pergi klinik dan dapatkan consultation dari doktor bertauliah. Sekian kisah panjang saya 🤣

bidan is bidan tukang urut is tukang urut bidan bertugas di dewan bersalin tukang urut bertugas dirumah sendiri or customer. yg sambut ibu2 bersalin dihospital adalah bidan kecuali ibu2 yg ada masalah or ada sebarang risiko baru doctor akan ambik alih. UPT xpenah tipu sis, sebab tu penting utk paham period cycle & OVULATION day.. tapi nak tau jawapan dgn pantas tanpa was2, p klinik bagitau nak scan rahim. ada rezeki nampak janin,if xdak rezeki boleh mintak doctor scan skali kilang ovari tgk normal or x.. p/s : cek xmarah tau,satg kot org baca dlm nada marah kata cek kecam pulak 😂😂😂 biasakan yg betul, betulkan yg salah. wajib cari ilmu utk diri sendiri & masa depan wanita. women empowerment

1y ago

Faham ayat sis..haha..sy bca dlm nada tegas..bukan marah...🤭🤭 Nk ckp bnda sama..kang tkot ade yg kecam kite plak kate toxic. 😅😅

saya pernah upah tukang urut, dia tekan perut saya dia kata rasa ketulan mcm ada isi. tp bila check upt -ve, rupanya saya ada cyst. saya bukan nak takutkan sis, tp untuk kepastian better sis pergi je klinik ye, check sndirik baru puas hati!

awak tak semua bidan bertauliah. bidan xde kepakaran dalam bidang kedoctoran. jadi tak semua yg bidan ckp kita kena percaya. tapi kalau awak rasa mmg awak pregnant then boleh je nak pergi check. buat beta hcg terus

Tak pernah dgr lagi bidan sentuh perut boleh detect pregnant 😂 power tangan bidan tu boleh scan perot. nk tau pregnant ke tak test upt jelah. Kalau +ve pergi scan. Habis cite

upt tidak menipu.. pergi shj klinik cek..awak kata last period bln puasa.. lama tu.. barangkali hormon & sebagainya.. pergi jela klinik..

beli upt yg more sensitive mcm clearblue digital tu. sometimes sbb hormon hcg rendah lagi and upt yg awk guna x boleh detect lagi.

Last period bulan puasa lama dah tu sis. Saya yg last period sebelum puasa pun dah nk masuk 5 bulan. Period sis irregular ke ya?

bley peg klinik utk check.. bgtw da lme x period, upt negative.. nk scan..

nak kan kpastian.scan sis..supaya xtimbul ragu2 pregnant atau x..