Penting atau tak?

Hai mommies . Nak tanya siapa sini pregnant 14 weeks . Ada tak mommies yang tak makan apa2 supplement contohnya macam zincofer , obimin etc ? Saya takboleh makan zincofer yang kk bagi.. ada side effect . Takpe ke kalau kita tak amik supplement apa2

9 Balas

Awk try mintak iron tablet Ferrous Fumarate dkt nurse. Sy makan tu ok, pil pun kecik je. Better awk makan vitamin yg kk bagi, sbb utk awk dgn baby jgk. sy hritu dapat 4 vitamin, folic acid, iron tablet, b complex dgn vitamin c. Paling sedap vitamin c 🤭

4mo ago

Xpe, try tny mne tau nurse bagi. Sbb kdg2 vitamin xde stock.

saya pun xboleh nak telan zincofer tu.. sembelit teruk lepas tu rasa dunia melayang2.. end up saya tukar zincofer tu dengan maltofer.. maltofer tu dia chewable and rasa coklat.. better awak cari maltofer dekat farmasi.. harap dpt membantu awak 🤍

3mo ago

betul tuu,,,sedap kan sy pun beli sendirii je

Sy pun tak boleh makan zincofer. Mesti lepas makan akan muntah. Mungkin tak sesuai. Nak jumpa nurse kk appointment lambat lagii. Mungkin nak pergi jee farmasi tanya ubat apa ok sebagai pengganti. 🥲

3mo ago

Sama la sis makan zincofer tu sebelum tidur. Kalau awal pagi makan memang loya 😮‍💨😮‍💨

Saya boleh bau zincofer dan makan, lepastu muntah². Fuhh sakit betul2 termuntah. Sbb saya takde alahan dari awal pregnant. Skrg stick on Ganilia je sampai skrg. Takde muntah. Saya 16week skrg

Sya pon x bole telan dua dua , obimin dgn zincofer , bile telan saya penin kepala lepastu muntah , terus takde mood , haihh ttau la nk ckp ape dah

4mo ago

Yaka ? Lepas tuu sis makan ubat apa je sekarang

kk bg ubat ada sebab ya. kalau xblh makan, bgtau misi, tukar dgn ubat lain. banyak option. klu betul anemia, risiko ke kndungan pun tinggi.

4mo ago

Okay awak . Mekasih yaa 🫶🏻

Saya tk boleh mkn zicofer jugak, saya continue mkn ganilia ja since pregnant week 8 smpai la week 14 sekarang. Alhamdulilah okay :)

3mo ago

Ganilia ? First time dgr hehe .. rasa dia mcm mana wak

sy beli maltofer kt farmasii ,,try laaa sedap rsa coklat,,,sy pun xboleh mkn zncofer tu bau dy kuat sgt muntah2 sy

cuba beli maltofer , baik untuk maintain or naikkan hb & rasa dia pun tak memualkan. Ada yg kata rasa sedap.