Teruskan bf saja atau campur fm?

Hai mommies. Nak tanya, sekarang anak saya 7m3d. Tapi harini checkup 6m. Checkup dia memang jadi lewat semenjak balik kg huhu. Berat dia tak naik banyak lah. Dah masuk line kuning. 5.78kg 63cm. Before ni 5bulan 5.49kg. Dia full susu badan. Start dia 6bulan start makan tu, saya start pam balik. Sbb dia dah pandai minum botol straw dia jadi suka menyedut. jadi dia nak dah kat botol susu. Saya pun pam la balik oklaa dapat la 3oz lebih kalau 20mint gitu. Tapi yang saya beli pam auto ni memang longgar sbb 24cm. Kena sambil pegang maybe sbb tu tak banyak turun. Kalau perah ngn tangan banyak keluar cuma penat. Baby ni saya perasan saja kalau bagi direct susu dia tak minum banyak kot sbb dia terus tidur. Kalau bagi botol cepat dia minum habis siap tak puas. Kalau direct ni dia cepat tidur je. Kadang2 je dia minum sampai betul2 ringan susu ni😂 dianya dahla kuat tidur. Mau 4/5jam. Tidur bawah je dia tak pernah buai. Sbb dari baby tidur bawah je. So momies rasa nak kena campur ke heh susu fm? Nurse kata tunggu tengok 9m nanti. Bagi makan banyak2. Tapi baby memang makan banyak. Makan yg kali ke 3minggu dia dah makan banyak portion separuh mangkuk habis licin siap lepastu makan buah lagi siap membe tak cukup nak lagi🤣 tapi tu laa berat tak banyak naik pulak. Risau saya. Makanan dia pulak dari hari first memang dah berlauk semua tak pernah saya buat macam pure2 satu2 je bagi rasa tu. Memang menu lengkap and after nasi tu memang buah. Memang dia lalu makan. #firstmom #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

3 Balas

anak sy 6bulan timbg 5.3kg..mmg line kuning..full bf..sy xbg pn anaknsy fomula..cuma sy lebihkn mknan yg boleh naikn berat bby..masak lebihkn butter..olive oil..dan skrg anak sy 7m..mmg bg mkn rutin..sarapan,lunch,snactime,dinner..kadmg2 late dinner tu bg mcm bskut or buah..berat utk 7bulan 5.6g juga la..naik la juga.

1) mean size corong pump awak xngam. ukur semula size corong pump kemudian beli insert ikot size nipple awak. 2) nak naik kan berat badan baby, baby kena minum susu akhir ibu. susu hindmilk. awak pump setiap berapa jam? 3) boleh bagi makanan yg boleh naik kan berat badan baby juga mcm cheese dn sebagai nya

Boleh teruskan bf. It is OK baby tidur.. Selain pemakanan dan penyusuan, tumbesaran bayi juga boleh diusahakan dgn bawa bayi jalan2 keluar, dapatkan Vitamin D drpd cahaya matahari pagi