Solutions or idea menyusukan anak

Saya housewife & fully direct feeding baby 4 bulan. Baby pun minum susu fm setaip 4-5jam utk topup, biasanya sebelum dia tidur sebab dia kenyang then baru boleh tidur. Saya nak tanya, andai kata saya dah mula kerja, saya kena ajar anak menyusu botol dari sekarang la kan? Kira saya jadi epmom start sekarang, ajar dia awal² minum botol dan tak menetek dah. Tapi anak saya ni jenis kena carik tetek dulu baru dia boleh tidur. Kalau dodoikan aje dia tak nak melainkan dia tak nak dah susu, sebab saya tak ajar dia masuk buai. Sebab saya plan nak cari kerja #adviceplease #firsttimemom #newmom #firstmom

1 Balas

Sis kerja tinggal dia terus ke? Weekend baru jumpa? Kalau hari2 jumpa still boleh df dia after work. Mcm saya malam2 mmg df. Siang je guna botol kt bs. And yes kena introduce dia botol dah. Ada baby tak mudah terima esp yg dah besar sebab berbulan nyot nipple maknya. Saya dlm pantang dah intro botol kt baby tp seminggu sekali je to avoid nipple confused. Preparation nk kerja plus sometimes mmg sengaja suruh dedi dia susukan time kita mandi/makan/tidur ke me time ke 😆 And 2 weeks before kerja saya dah hantar bs dulu so dia boleh adapt dgn new environment. Anak saya yg berbuai pun lepas hantar bs terus takmo buai. Kadang bs ni tinggi ilmu dia jaga anak tau, helok je pangai anak kt rumah bs. Mudah tidur tak kuat nangis hihi