Tips Naikkan HB

Hai mommies.. Minta tolong share petua untuk naikkan hb..

22 Balas

Banyak petua. Makan ubat tambah darah dengan cara betul. Makan banyak buah dan sayur. Minum susu. Makan kekacang seperti badam, pistachio, walnut, kuaci dan lain2. Ada masa nanti, cuba tengok fb Mutyara. Makan makanan yang sesuai ketika Hamil supaya dapat nutrisi lengkap.

Sy minum susu Anmum...sy minum susu ni pun baru je.. kandungan nak masuk 8 bln baru consume...sblmnya sy x minum..hb sy 12 kebawah..masa kandungan 7 bln dan kebawah hb sy 11.9-11.3...selepas je sy minun susu anmun ni..hb sy 12.1..terkejut jgla...

Banyak kan makan makanan yg berzat tinggi..hb sya baru ni 9.0..jumpa 2minggu 11.3..yg penting sis..cukup rehat..makan ubat tambah dara ikut jadual...makan bnyak buah2an..dan syur2an..kurang makan manis..bole menjejas kan juga

4y ago

Appoiment tukar ke esok pulak ahhaha. Esok harap2 ok ☺️

Boleh mkn jambu batu...kerang... Banyakkan buah dan syur hijau... Sy kdg mnum air limau..sbb ade gdm kan..jd tok kawal gula skali mmg boleh naik hb... Alhamdulillah dr awal mmg hb xpnah bwah 11..

ubat tambah darah makan dengan cara yg betul. bgun tido makan ubat dgn air masak/ sunquick/air limau. Lepas tu gap kan 1 jam baru breakfast utk max penyerapan. jambu batu sy makan kejap je naik hb.

4y ago

Mkn jambu batu ni ada timing ke..ke mkn ikut suka?

Boleh dapatkan AWWA .. byk testimoni dapat naikkan hb Dalam AWWA terdapat 8 jenis makanan sunnah.. KURMA, KISMIS, MADU, DELIMA, MINYAK ZAITUN, ZA'FARAN, HABBATUSSAUDA, AL-MANNA

Tak ada tips. Saya cuma tak miss makan ubat iberet folic. 1 hari, sebiji. Atau sis boleh cuba makan hati ayam, sayur2 hijau atau buah delima. Kurma pun boleh diamalkan

Sy xtau nk bg tips ape..sdgkn sy pon hb low😆😆..cuma hrtu hb sy 9.2 lpas 2mggu naik 9.9..sy byk mkn dgg..hati..limpa..sayur²..n jgn lupe ubt..

Saya hb tinggi 14.8 14.9 15.. Doctr dh strt bgi 2minggu skli g klinik.. Dia kata risau kalau2 saya jadi gelap mata pegsan

Maaf tnye kt sini ade tak yg sangkut gdm . Mcm mana ye cara mkn ubat time buat bsp ? Sblm nie amalkan iberet waktu pagii

4y ago

Sunquick xbg gula pon manis, masa ni cuba minun dgn air suam dlu