Speech delay

Hai mommies, anak saya bulan depan dah masuk 1 tahun 6 bulan, soalan saya, adakah normal anak saya belum boleh bercakap walau satu patah perkataan? Tapi saya tengok dia ada keinginan nak bercakap seperti membebel sorang2, macam bahasa alien, dan apa solusi untuk masalah saya ni, dan anak saya ni boleh ngam dengan semua orang, mcm mana nak ajar dia agar sedikit takut dengan orang yg tak dikenali. Thank you in advance utk jawapan mommies ❤️ #needhelp

3 Balas

1 tahun 6 bulan atleast dh bole ckp sepatah2 mcm knl cat,nk minta air sebut air,sebut mama/papa.....kita kena ulang2 dpn anak sebutkn pkataan tu..sambil bcerita..kat fb follow aishah kassim..bgthu nurse kk..jumpe doktor,buat surat jumpe pkr..biar awal2 ni kita ambil tindakan,sebelom tlambat lg parah...doktor akan cek telinga anak dulu..

3y ago

tulah, bulan depan appointment 10/12, risau jugak , tp dia bila ada abah dia , dia ada sebut 'bah' dan boleh tjadi ke bila sy gelar diri sy ibu tp anak panggil 'ma'@'mama' .. bila dia nak tidur, dia akan naik sendiri dekat rocking chair dia, lpstu dia panggil , maa, mama, disusuli dgn bahasa alien dia. dia boleh dgr arahan, nak mandi, makan, smua dia tahu, cuma bila part dia nak bcakap tu.. kadang saja je buat tak tahu, smpai dia panggil nama ibu, tapi takde pun, still ma@ mama,

rajin ajar dia..1tahun 6bulan patut ada word dh..anak dh ad word ke? pnggil ibu ayah blh?

3y ago

blh, yg penting kita fhm..rajin ajar sis, jgn give up, jgn marah2..ank ni blh baca emosi kita, klau kita give up, dia pun jd give up

anak kaka sy pun mcm tu dulu, tpi kaka sy slalu ajak dia berbual

3y ago

hehe.. tak pe lain anak lain prkmbngn die