37weeks dan Baby kecik

Hai mommies. Ada tak macam saya. First baby. Hari ni saya masuk 38weeks. Minggu lepas jumpa pakar, baby kecik 2.3kg sahaja at 37weeks 4 days. Doc plan induce 39weeks kalau baby masih tak membesar. Sebelum ni saya checkup okay je tapi masuk kandungan 8 bulan hari tu saya puasa ganti 7 hari + sambung puasa wajib ramadhan 8 hari, tiba2 doktor scan cakap perut baby kecik daripada usia. Sejak drpd tu saya dah tak berani nak puasa lagi. And sampai skrg follow up checkup dengan pakar. Ada yang pengalaman macam saya tak? Macam mana nak naikkan berat baby jadi normal balik?

8 Balas

Saya pun sama masa anak 6bulan saya scan swasta 7gram sahaja & masa scan kerajaan 1.2KG untuk 7bulan , dan last sekali saya baru scan untuk 8bulan alhamdulilah 2.7kg terus naik sebab saya bnyk minum manis je 😂 . Lebih pada manis sebb salah satunya tekak memang nak manis & untuk 9bulan hujung” ni je tak scan scan dah berapa berat babyyy .

3w ago

Alhamdulillah naik byk juga ya sis. saya sejenis tekak x suka manis2. mgkin sbb portion nsi pn sy control x mkn byk ikut nafsu jugak. risau lekat gdm. tp skrg ni malas nak fikir gdm dah, nak fikir biar naik berat baby je😂😂

sya sblom ni 36week doc ckp saiz perot baby kcil. sbulan xpuasa n sya bnyak mkn mknan manis shja. bila check saiz perot ok. saiz kaki plk kcil bila masuk 37week.. hmmm blurr dh nk buat mcm mna.. 6hb ni kna jmpa pakar

3w ago

checkup swata dah buat msa 34week smua ok xdak msalah. naik ja smntr3 yg asik jmpa pkr sbb saiz bby. xpla enjoy jla smpai bby kluar. dh hjung2 ni 😂😂

Sy masa bulan puasa pon macam ni jgk scan baby kecik..lepas tu sy xpuasa n mkn bnyk2..makn bnyk bnda manis😅Alhamdulillah berat baby naik

3w ago

thanks sis. saya tengah usaha nak makan banyak2 dan manis2 dalam seminggu ni sebelum follow up semula dgn pakar. moga2 berat baby lebih 2.5kg lah harapnya

jangan risau Sis, tu anggaran doctor sahaja.. Saya 38weks scan 2.6g sahaja. Tapi bila lahir 3.8g. Terkejut doctor.. jgn stress tau☺️

3w ago

terima kasih sis🥹 saya risau sbb kalau boleh nak natural taknak induce. risiko juga induce boleh ke czer klau bukaan x jalan. dah lah first pregnancy. moga2 baby membesar elok dalam seminggu ni

minum susu dan makanan seperti ikan , rehat kne cukup tak boleh terlalu stres

bykkn mkn protein. bg bby serap. mkn sayur hijau.. n senaman kne ada

try minum susu anmum sis , itu bole naikkan berat badan babyyyy

3w ago

ok sis