BSP test

hai momies² bsp test tu memang turun naik ka bacaan gula dalam darah tu? pertama 5.6 cek ke 2 tinggi pula 8.7 alahaiii sedeyyyy kita mcm ni ? nnt ke 3 ke 4 x tau mcm mna lgi.. any suggestions?

5 Balas

klu boleh 1ari tu jgn makan tau mnum yg bergula..just mnum air putih,makan nasi pn ala kadar ja hanya sebesar genggam tangan..klu rasa tu pn tak kenyang,makan bubur nasi ja dgn garam bole tambah 2kali..sampaila cek yg ke4..berpuasa setiap 2jam sebelum mau ambi darah utk cek BSP..in shaa allah akn menten tk kan naik..mcm tula yg saya amalkan setiap kali nk cek BSP sis,syukur alhamdulillah tk pernah sangkut

1hari sebelum bsp test, jgn minum manis dan makan makanan manis...banyak² minum air kosong spyh lbih kerap buang air kecil.jam 9 mlm stop mkn,bangun pagi jam 6 minum air suam guna gelas panjang.. puasa sehingga selesai bsp test,jangan makan apa² slps minum air gula,minum air kosong boleh...dah kena ambil drh kedua kalinya..boleh la makan seperti biasa... saya amalkn mcm tu,bsp test pertama 4.5 yang kedua 4.2.

4y ago

boleh tu Amen..goodluck sis

Tinggi rendah itu tergantung makanan yg sis makan 2jam sblm test bsp itu. Kalau ada minum air manis pasti tinggi. Tp adapun body org yg tak mkn manis pun ttp tinggi, itu nanti hrs insulin/obat.

Hari yg nak kena buat bsp tu kena jaga skit mkn..tak minum manis..ni sya esok pun kena wat bsp last mkn tadi kol 10..

Kawal makan pada hari bsp . Tu ja tips dia