Anemia in pregnancy

Hai mom yang b'pnglamn, bru klmrin saya dsurh ambil darah dan najis untuk di hantar ke hosptal sbb sy diagnosis anemia in pregnacy 10.5hb. Sy hamil 7 blan, siapa keadaan sama mcm sy? Knpa ya najis perlu diambil?

4 Balas

saya pun ada anemia 8.0 hb. tapi doktor cuma ambik darah sahaja. then saya kene admit 3 hari dekat hospital. doktor suggest masukkan darah atau masukkan ubat cosmofer. then hari kedua tu doktor kata tak jadi masuk darah. masuk drip ubat je. now hb dah naik 10.9. saya admit masa kandungan 6 bulan.

Mungkin risau klu ada pendarahan dlmn di bahagian usus, perut, etc yg hanya boleh detect melalui najis? Sbb kdg kita tk sedar ada pendarahan, tp HB tk cantik even dh buat mcm mcm. Ni cuma tekaan lah berdasarkan apa yg sy selalu baca, tp klu tk pasti tny doktor terus kenapa perlukan sampel najis.

Setahu saya anemia tak ada kaitan dgn pengambilan sampel najis. Saya pun ada anemia juga tp tak ada pun ambil sampel tersebut. Sis ada mengadu sakit apa pd doktor sampai doktor minta beri sampel tersebut? Mungkin sampel itu perlu utk cek penyakit lain. Sis tanya lah doktor ok.

3y ago

masa jmpa dr hri tu, sy cma ckp nak tkar ubat sbb ubat iron tblet tu tk serasi dgn sy hb tk pndai naik . tk lama tu dr bg srat tuk ambil najis .

dia nk tahu kandungan makanan yg awk ambil. sebb tu ada ujian najis. sy soon nk masuk 7 bulan hb still lahi 9.9

3y ago

doktor pun suruh sis hntr najis jga sblm nya?