sakit gigi

hai mom. sy nk tnya, sy pregnant 19w. kerap betul sakit gigi. apa perlu sy buat yaa? gigi sy okay takda masalah berlubang. cumanya setiap kali lepas mengunyah , mesti akan rs sakit dkt geraham atas dengan bawah.

2 Balas

u konfem ke takde gigi yg rosak? mcm i.. kalau tgk luaran mcm tu mmg xde gigi rosak tp rupanya ada. dia rosak di antara gigi dengan gigi. belah dalam tu ha. besar juga. itu tahu pun sebab i bgtau doktor ha gigi yg tu. sbb bila doktor ketuk satu2 gigi.. yg tu laa rasa mcm sakit. wpun doktor nampak mcm ok je gigi tu.. lepas doktor drill sikit.. baru nampak. rosak belah dalam. then lepas tampal, baru laa lega.. * uh ini lagi satu info. sometimes kalau seseorang tu sakit jantung pun, dia akan rasa sakit2 gigi. tanda2 nya lah tu. tp i tak rasa la u sakit jantung. mebi gigi u ada masalah atau mebi juga sebab hormon ketika mengandung. u boleh ambil pil kalsium. mungkin u kekurangan kalsium juga, ya.

Hye mommy, org kata mengandung ni kena buat pemeriksaan gigi, saya buat time 16weeks. sbb time mengandung gusi kita kdg2 bengkak, berdarah n lain2. nti just bwk buku pink sekali kata saya pregnant n nak check gigi. kt kk boleh, klinik swasta pun boleh