Anak nak masuk 1 tahun

Hai mom, sy nak tanya, perlu ke amalkan no salt no sugar, bulan depan dah 1 tahun. Ada yg kata perlu, ada yg kata bg makanan harian kita tp berpada2. Mom2 plk mcm mana?

9 Balas

Ikut pada mummy. Memang yang sebaiknya no salt no sugar sampai 2 tahun. Tapi ada sesetengah mummy yang tak sempat nak prepare makanan asing untuk baby. Atau baby dah mula tolak makan yang takde rasa. Macam saya belum setahun baby dah makan makanan family sebab kekangan masa nak masak banyak lauk lagi2 ada toddler. So apa yang kakak dia makan, saya bagi je dia sekali sebab kakak dia pun belum makan pedas. ☺️

kalau saya, dlm 1minggu tu, ada la bbrp kali bagi lauk protein dgn sayur dr pinggan sy. daily intake salt dgn sugar anak dh blh lebih banding masa baby dulu... kalau anak dlm makanan selalu ada cheese roti kurma saderi byk2, minum fm, kena beringat la jgk nak tambah lain plk salt sugar

Sebaya anak sy la bln dpn setaun tp sy tetap dgn no salt sugar. Sy prepared mkn baby utk 3 hr terus dan frozen. Tp utk bfast mmg buat tiap pg sbb sy bg instant oat dan buah campur. Nk bg mkn sama kite mkn xde masalah tp seblm letak garam tu asing siap2 utk baby.

anak sye da stat mkn mknn org dewasa ble da 10 bln.. mksd nye nsi butir & lauk.. ape yg mak ayah mkn tu la yg baby mkn.. da x apply no salt n sugar.. tp bg mkn pun lauk x byk sgt.. kuah pun skadar nsi tu x tlalu kering..

Pendapat saya, terpulang pada awak. Anak saya 1y10m, masih lagi dengan no salt/no sugar rules. Umur 2 tahun nanti baru saya dan suami akan perkenalkan itu pun pada kuantiti yang terkawal.

7mo ago

Betul tu @MHHmummy. Plus, lifestyle and daily life routine kita semua tak sama. Sebab tu saya kata terpulang pada TT 😊

Depends on parents. Disarankan no salt/sugar atleast sampai 2tahun. Untuk anak saya, umur 1y3m, saya dah kenalkan sikit2 tapi masih dalam kuantiti yang terkawal. 😊

setahun da bole makan makanan keluarga.

klu sy, sy bg minimum bare saja.

bg sikit xpe