Nak tanya🤍

Hai ibu2 ..sya pregnant 7W4D Nak tnye ada x ibu2 mcm sya alahan hamil *tak dapat nak telan apa jenis makanan bru msuk mulut dah nak termuntah pastu perut rasa kembung je. Ade x vitamin yg sesuai untuk di makan jual kat farmasi. Thank you ibu2🤍❤️#ingintahu

4 Balas

Keep try to eat or you'll suffer more. Don't skip ubat klinik bg. Ubat tu dh cukup. Jika dos vitamin c klinik bg rendah boleh beli vitamin c 500g kt farmasi luar. Paksa juga mkn klau x nnt lemah sgt kena masuk wad lg sakit sbb kena cucuk. Better mkn sendiri melalui mulut. Tips: Hanya mkn bila x mual. Mkn sikit je tp kerap. Mkn ubat kurangkan muntah. Sebaik lps mkn minum sikit je jgn byk. Dh lama mkn baru minum byk. Lps mkn better duduk lama sikit supaya mknn turun & tahan muntah.

makan ubat muntah je sis, senang. saya start 6w muntah. tp masa 9w mmg teruk sgt, smpai berdarah. lgsg xboleh makan apa. doktor suruh makan ubat ni selagi ada loya sbb usus da luka. mmg berkesan. loya ade sikit2, muntah xde lgsg, makan selera. saya ambik smpai 17w baru hilang alahan. pernah beli veloxin tp xberkesan kat saya, da la mahal 10bijik rm11. metoclopramide ni murah je sepapan rm3

2y ago

thank you sis..nanti sya cari kat farmasi 🤍

sy alahan dr 7w hgga 24w. ubat pun takboleh nak telan. nasi tkboleh bau dan makan. hanya makan lauk saja ayam goreng brempah. lauk lain memg takboleh masuk tekak. slain tu buah lai je boleh makan. sunkist muntah. air suam panas. air lain muntah.

2y ago

same la sis..cuma skg ni sya hanya telan ubat folik asid..ok ke untuk janin wlaupun x dpt nak telan nasi ..kadang nak pksa jga tpi tetap xdpt

saya pon alahan teruk smpai 13w , tpi spnjang alahan sya ikhtiar consume veloxin and alhamdulillah muntah berkurangan n selera makan pon btambah baik..