Bayi tidur dengan nenek

Hai ibu² Sy just nak minta pendapat.Anak saya baru keluar NICU masa umo 2 bulan.Dari anak saya discharge sampai sekarang mak saya selalu bawa baby tidur sama² sedangkan saya baru 2 Kali tidur sama² dengan baby.Saya takut bonding saya ngan baby Jadi tak kuat😭.G jumpa Dr pun mak yang dukung saya d biar bawa barang baby🥺. Rasa²nya bonding ngan anak nanti kurang ke?boleh Jadi ke baby tak kenal ibunya?how nak cakap dengan mak eh🥺.Rasa macam,d pisahkan je😭🥺. Nak pujuk baby pun,baby akan diam dengan neneknya dulu 🥲.#seriusnanya #firstmom #pleasehelp #bantusharing

8 Balas

Sama lah dengan saya sis. Mak mertua selalu sangat dukung dia, tidurkan, bawa ke bilik dia. Masa susu je bagi dekat saya. Tak bagi chance langsung dekat saya. Baby memang akan menangis kalau saya nak tidurkan, ke apa ke, mak mertua siap cakap, baby ni taknak dengan saya la. Masa pantang memang stress. Sakit hati teringat sampai sekarang. Habis je pantang, saya memang tak sabar nak balik rumah sendiri. Saya dah pesan awal awal dekat husband, kalau ada planning for anak kedua, saya nak berpantang sendiri. Less stress for sure. Takpe, cuba je cakap. Hopefully memahami. Tak lari mana pun baby tu. Kesian kita yang bawa perut, bersalin ni. Bonding dengan parents lagi penting daripada atok nenek makcik pakcik. Kadang2 diorang ni excited tak bertempat. 😌

2y ago

saya pun mengadu dekat nurse kk saya haritu. 😂 hmm, husband kena memahami, tanggungjawab besar tu dah ada anak isteri, hubungan yang dibina mestilah nak berkekalan lama kan. communication is the key. gittew. kalau tak sampai kesudah. @Salihah bill minta maaf yaa, saya ter-story di sini pasal mertua saya. 😂 macam saya, jujur lah saya cakap, parents saya tak abaikan saya cuma kurang beri perhatian dekat saya. mostly saya buat apa apa sendiri je. pastu mertua pulak camni. hahaha so in the end, husband jela yang memahami segalanya. apa apa pun saya yakin, mak awak akan faham anaknya ❤️

Saya dlu masa pantang pun mak mertua kerap bawak Anak tido dgn Dia. Tapi saya terus Terang ckp saya rindu Anak saya,kerap kena nyusu Sbb baby prolonged jaundice. Nak tido skli boleh Tapi hanya weekday selang2 hari Sbb kadang burnout. Weekend Mmg xboleh Sbb suami saya Balik. Alhamdulilah Lepas tu mak mertua tak tido skli Dah. Hanya main time siang atau tolong jenguk2 waktu Malam.

2y ago

Yup. Sebab Faham Knp MIL buat Camtu, excited cucu first dalam family lagi2 dari Anak kesygan Dia . Tak boleh nak salah kan Dia jgk.. Sbb masa saya mengandung, Dia pun mengandung jgk Tapi Anak hilang masa kandungan 7bulan. Jadi bnyk brg2 baby Dia bg Kat cucu yg sulung ni..

sy msa bersalin baby first mcm tu. mil selalu rebut ank dri saya. mula2 tu sy ok. dapatlah rehat klau ada tlong jaga tapi sejak ternmpk mil bagi ank mnum air terus dah xberani bagi biarpun dipaksa ambil oleh mil. last2 sy balik rumah sendiri. dari gaduh bagus hindar.

2y ago

kan,saya pun first baby.Lebih² lagi cucu 1st dlm family

em sedihnya. makin nnt awak takde keyakinan. tgk la.. baby diam dgn nenek dlu. nenek tak patut juga tu mcmtu.. pgg dan buat sampai baby tertido dgn awak. pg trus jgn lepas baby

2y ago

fuh lega dapat comment macam nie..thank you🥺.Sy try fikir positive☺️Biasa lah anak first,lebih² lagi baby pun cucu first dalam family.Just terover thinking,takut baby dah tak nak dengan saya🥲😅. btw thank youuu again☺️

rasanya baby 2 bulan kenal bau dulu.. cuba awk ckp dgn mak nak bagi mak rehat awk nak cuba jaga..

2y ago

thank you atas cadangan🥺. Takut sangat baby tak nak dengan ibunya. Selalu letak atas badan neneknya

Kena cakap juga. Takde pilihan lain. Nanti awak dah duduk sendiri budak nangis ke apa awak yang susah

2y ago

Sedih saya baca keadaan awak ni. Haih. Cuba je la bercakap. Nak tak nak, your child is your responsibility. Your authority lebih dari mak sis

Alahai. Curious sangat kenapa ada nenek macam tu?

2y ago

hurm,tak tahu lah

mintak anak tu utk sis jaga..