Kencing manis

Hai ibu2 skalian.,nak tnya?blh ke mnum susu jika ada kencing manis semasa kehamilan

10 Balas

Kalau kencing manis elok makan kapsul calcium instead of susu. Sebab bagi saya susu mmg spike sugar level. Saya pernah minum susu yg diberi oleh hospital didalam wad. Glucose level spike jadi 7! Kalau nak ambil meal supplement dalam bentuk susu. Boleh ambil glucerna. Yg ni meal replacement tau. Meaning kalau minum dia dah x payah breakfast

9mo ago

tq sis atas perkongsian

Sebagai gdm mother doctor ada cakap dekat saya susu nak minum boleh and taknak minum pun boleh. Sebab nanti doctor akan bagi pill calcium. Kalau nak minum juga susu kene pantau try minum segelas tanpa makan apa2 lepas 2jam test gula..kalau tinggi better jangan minum and susu yang ada perisa sangat2 tak boleh sebab kandungan gula tinggi.

9mo ago

tq sis sbp Bgi info,Sbp first time Kena kencing manis masa preg

Sy sejenis minum susu hari2. Doc tak galakkan minum sbb ada GDM. Dia suggest cuba minum & tgk gula jadi berapa. Klu ok, boleh minum. Sy minum susu Hi Goat. Takda gula tapi ada karbo. Gula still ok lepas minum. Lain2 susu sy tak minum sbb gula tinggi.

sy dari awal pregnant start minom susu HL plain je. pernah cuba susu lain tp sy tak boleh masuk. sy obese dan 2× penah keguguran. setakat ni sy takde gdm.

dr x bg gdm minum susu... tp awk nk ambil, ambil je, tp kne control laa potion ye dear... xkn laa kte xbole mkn ape yg kte suke..

Susu farm fresh fresh milk je boleh minum. Susu kotak yg lain baik jgn minum. Tinggi gula kata nurse diabetes.

sy pgi mnum susu hl ori + cornflak lps 2 jam bacaan gula 4.2.. jdi slamat utk dminun 😁😁

yg takde flovour n yg takde gula tambahan..contohnya full cream

Saya amalkan susu HL je.

Boleh. Minum yang unflavoured.