Fibroid

Hai ibu2 semua. Saya pregnant 10 minggu, anak pertama. Saya dah 2 kali scan. Doktor cakap ada fibroid dekat rahim. Kali pertama scan saiz lebih kurang 2.2.. Kali kedua scan saiz 4.2.. Saya nak tanya fibroid ni bahaya tak? Sebab saiz membesar terlalu cepat. Saya takut dan risau. Ada tak ibu2 yang pernah ada pengalaman mcm sama? Tolong share atau bagi pendapat yee. Terima kasih?

2 Balas

Fibroid tu mcm ketulan pada rahim kan.. Kalau ya.. Haritu sy ad jugak lebih kurang seusia tu jugak kehamilan.. 2.lebih lah, then kali kedua scan dah jd 1.something.. Alhamdulillah makin mengecil.. Saranan saya jangan minum ais je.. Tu y saya buat.. Salah satu iktiar nk kecilkan dia.. Dan jaga permakanan

Kena jaga pemakanan...avoidkan makanan yg blh menyebabkan fibroid jd besar..blh google di fb...tp semasa mengandung..hormon estrogen tnggi..sbb tu fibroid blh mmbesar...sbb estrogen ibarat makanan kepada fibroid..