7week Preggy

Askum..ibu2..siapa ada pengalaman pregnant pastu g scan dpt tahu ada fibroid..sy g scan doc ckp ada fibroid ..#ingintahu terima kasih

3 Balas

Sy sama macam awk. Masa 1st pregnancy, masa tu dalam 7w+ and bleeding, scan2 doctor detect ada fibroid, terus refer ke kecemasan. Doctor suruh pantau dalam 2w. Kalau takde pape bleeding yg teruk, boleh terus buka buku pink. Tapi tak sampai seminggu, kantung dah turun sendiri. Sy gugur masa 8w. Then, selepas 2 bulan, sy pregnant balik. Pun sama, 8w turun sendiri kantung. Buat appointment dgn doctor pakar scog, doctor check fibroid tak membahayakan kandungan pun sekiranya pregnant balik, tapi kene pantau selalu dgn doctor. Now, tengah pregnant yg ketiga and dah 17w, alhamdulillah bby boleh survive sampai skrg. Kene banyak rest and jangan buat keje berat2. Doctor bagi ubat duphaston dari 7w sampai 16w aritu. Lagi 2 minggu nak kene check up dengan doctor pakar pulak. Lain orang, lain keadaannya. Better awk refer doctor utk tahu keadaan diri awk macam mana sebab fibroid ni ada banyak situasi. Bergantung size dan lokasi fibroid nya dimana..

1y ago

Now 8week lbh..sudh buka buku

sy bulan 12 thun lpas dokter ckp 4.4p cm patu dokter bg trikh 4 bulan jmpe blik..dokter ckp lagi elok klw nk mrancang prenant sbb ade kemungkinan klw prenant fibroid akn mengecut...tp Alhamdulilah skunk sy blum prnant lg tp fibroid dh mngecut sndiri skunk 2.6cm

sudah okay?