Cara untuk berhenti susu badan ? Tradisional atau moden ? Penganti susu badan ?

Hai ibu2 semua, ibu2 yang mana bf sampai anak 2tahun? U all ad x cara untuk berhentikan susu badan. Cara yang xmemudaratkan baby 2tahun .Dan cara juga taknak bagi saya sakit jika susu penuh. Saya nak kerja .Dan lagi satu soalan penganti susu badan selepas 2tahun .#pleasehelp #firstbaby

5 Balas

Ini dari kisah sy. Sy Baru2 ni stop bf anak. Tapi, anak da 3 tahun.. Anak sudah mula faham dan dengar .. Tapi, Kdg awal2 tu ada juga merengek minta. Sy balik2 Ingatkan dah besar, boleh minum susu guna gelas saja.. Hati kena kuat bila nampak anak merengek, nangis. Skrg sudah sebulan cerai susu pun, kadang pandai mencari. Sayu juga hati bila nampak. Yalah, dulu bila tidur, sakit atau bermanja, selalu cari susu badan. Tapi, memang bertekad bf anak sampai 2 tahun saja. Eh, x sampai hati. Jadi 3 tahun. Lagi pun, sy perasan badan sy, bila anak makin besar, jadi lemah bila anak selalu bf. Dengan migrain dan sakit kepala lagi. Syukur lepas anak cerai susu, sy x ada rasa sakit @bengkak susu. 2 Minggu pertama, rasa macam payudara tegang sahaja tapi sekarang seperti biasa. Susu badan akan berhenti sendiri bila tiada demand daripada anak. Untuk pengganti susu badan pula, saya cadangkan susu tepung FERNLEAF fullcream. Sebab yang ni kurang manis. Sy bancuh dalam gelas 2 atau 3 kali sehari..Kadang bagi susu fullcream dalam kotak tu. Bagi Yoghurt pun boleh. Sy selalu bagi anak calci yum fernleaf.. Sehari Sekali sahaja untuk yoghurt. Kalau untuk anak yg x makan sayur mcm anak sy, sesuai ni untuk bagi poop lancar😊 Boleh Google juga makanan pengganti susu yg lain😊

1y ago

Ape yg kiteorg minum die minum . air sirap,teh,kopi,nescafe die cm xsuke. Risau sbb die kerap minum minuman cm tu,sy sediakan botol isi air masak. Kdg sy xnk bgi t** sy bgi die minum air masak. ad beli air dutch lady kotak kecik flavour cokelat tu tpi die xsuke minum, minum sikit xhbis .Beli yg fernleaf calcium cm air vitagen tu suke plk minum. Air sejuk ais batu bole ke bgi ? Sebab die sgt suke ais batu tu. susu Fernleaf nk bgi yg full cream ke atau langkah 1,2,3 atau fernleaf ad flavour creamy vanila atau cokelat. Malam nk tidur anak sy masih menyusu, siang kalau die nampak sy baring. Start la menempel aje. Ni pun tgh usha2 susu .Da beli baru susun strategi. Tq sis

Ada pelbagaibteknik. Boleh join group bf member kat fb then search tips putuskn penyusuan. Ada pelbagai cara dicadngkan. Kalau sy, sy bgi anak minum susu calciyum coklat fernleaf. Anak sy suka. Sihat dia skrg. Bijak pun bijak sebab kami selalu berbual dengan nya. Tak perlu bagi minum susu mahal2 pun. Tapi klaau aada rezeki lsbih nk bli terpulnglh. Susu yg ni anak sy minum ok ja.. Tak sembelit pun. So serasi. Ank sy skrg 3 tahun lebih. Stat bagi susu ni sepenuhnya masa sia 2 tahun 9 bulan.. Masa cukup 2 tahun dia masih minum susu ibu dengan slowly sy perkenlkn susu ini.

1y ago

Boleh2. Aah betul. Betul tu. Sy guna sudu aiskrim. Warna kuning. Kalau nak banding dengan sudu lain, sudu ni bukan sudu besar. Dan buka sudu kecil. Kira sederhana. Sy buat susu 4 oz, sy masukkan 2 sudu setengah susu ni then bancuh. Welcome sis.

anak ats 1y susu bukan keutamaan dh. bagi 1hari 3kali je maximum. bagi susu full cream kotak kecik tu pon boleh. 2y focus dkt pemakanan anak je. nak wean off kena kental, jgn kalah dgn tangisan anak. dan awk boleh marmet sekadar utk hilang kan rasa sakit and penuh je.

1y ago

Alhamdulillah anak sy mmg kuat makan . Jenis xmemilih, Kdg2 hati xkental pun, terbagi balik susu bdn. Itula kena kental emosi. Okay sy try ye susu ni. Tq sudi reply.

Saya xtau lh benda ni betul ke tak , akak cl yg urut saya tu ckp klau nk stop kn susu badan ambik kobis bunga tu dua keping tekup kat breast biar jdi mcm bra and biar smpai daun kobis tu kering. Nnti susu akan stop.

1y ago

Dulu pernahla bgi susu t** dpn pintu ,katanya nk putus susu. Ank meragam je lps tu, menangis la . lps tu malas nk layan.Teruskan bf je. Ad org ckp minyak kapak la ltk dkt t**. Okay sy try ,selain tu bole juga buat kobis kuah putih. sedap juga. Tq reply.

pg farmasi mintak ubat stopkan

1y ago

orite ,sy try cari dkt farmasi. Tq sudi reply.