Minta pendapat

Hai ibu2. Saya sekarang pantang 39 hari di kampung (rmh ibu kandung) dan bercadang untuk balik ke rmh sendiri selepas 44 hari pantang. Saya agak stress sejak hari pertama pantang sebab ibu selalu bandingkn saya dengan kakak. Dia juga berpantang di kg pada tahun lps. Cuma kakak saya bekerja sebagai midwife yg hari2 kena handle baby. Jadi dia mmg pndai jaga baby. Ank kakngah saya pula (9 thn)selalu datang kacau baby. Contoh, lps main2 dekat luar dgn kwn2 masuk bilik sentuh baby. Kadang2 ajak kwn2 masuk tgk baby. Masa dia tak sihat demam selsema pun nak dekat2 dgn baby. Ayah saya plak kuat merokok diluar rmh, tapi dekat dgn tingkap bilik. Asap mmg masuk dalam bilik. Saya mmg ada tegur, tapi tak berkesan. Saya kesian dekat baby. Jadi saya mmg ingat nak balik duduk rmh sendiri jaga baby. Tapi ibu anggap saya zero knowledge dalam bab jaga baby dan nak jaga anak saya smpai 5 bulan. Saya tak nak tinggal anak saya dekat kg. Cuma saya tak tahu nak terangkan dekat ibu mcm mana dan risau dia terasa hati. Sape2 ada masalah mcm saya tak? Mcm mana korang handle? Saya mmg dah tak tahan duduk sini semua kena complain smpaikan baju yg saya pakaikan dkt baby pun kena tukar sebab ibu kata tak sesuai. Belum kira jiran2 dan sedara2 yg dtng melawat. Help 😣

5 Balas

Buat apa yg sis rasa betul. Mcm saya, dah xde mak, ayah pun awal2 dah kata dia xnak jaga baby, adik beradik sy semua lelaki dan belum berkahwin, saya ada upah CL utk sy berpntng kt rumah sendiri, tp masa CL dtg (indon), MIL sy kebetulan melawat sy di kl (pergi balik tak bermalam pun) , MIL xberkenan n risau sbb CL indon dan cara dia handle baby agak kasar, MIL mintak sy balik kampung, masalahnya sy bersalin di kl, rumah mertua di kmpung perjalanan 4-5jam, saya bersalin czer, mana la larat nak terus ke kampung lepas discharge, cut it short , sy berpantang kt kl rumah mak angkat sy, xjauh dr rumah ayah , tp tu lah,, kena tahan telinga jugak kdg2 mak angkat kdg2 comparing sy dgn anak2 dia, suruh sy kuat sikit , jangan jalan terbongkok2, baju baby romper / sleepsuit pun ada yg die xnak pakaikan sbb leceh kata dia, direct feed baby pun mcm xsupport sbb baby xlatch lama n akan melalak kalau da lapar sgt, mak angkat mintak sy pump bg bottle feed baby je, ikan haruan sy xnak makan lagi, nk tnggu 6 weeks mcm tu, tetap kena paksa jugak makan seminggu sekali, tapi sy xboleh mengeluh banyak sbb MIL pun xnak duduk kl tolong jaga sy, mak pun dah xde , adik beradik perempuan pun xde, makcik2 dtg jenguk sekali sekala je la, bersyukur je laa ada org nak bela, wpun bukan darah daging. Cuma sy dalam proses bersabar n redha je ,, wpun apa yg berlaku xikut plan yg kita nak.. huhu memang lepas 15 - 20 hari ni bru sy rasa ok sikit, rasa sakit bengkak kt peranakan dah kurang, tp sy belum boleh mandikan baby, tukar pampers ape semua sy dah buat dr kt hospital lg. Sy tgh usaha utk uruskan baby sepenuhnya baru balik kmpung MIL.. Alhamdulillah husband sgt memahami..

sama mcm pengalaman sy kt rumah mertua. tak habis pantang lagi hari ke 30 sy dh suruh husb dtg ambil. taktahan. mmg dia jaga sy n baby elok. tpi dlm masa masa sama mulut dia tu.. perasaan emosi sy pun sy kena jaga jugak. takut terlepas cakap terasa pulak. drpd tahan sabar je baik suruh husb cepat2 dtg ambil. dia ckp anak dia dlu dia siap lawa2. pukul 8 dh start mandi. aku ni dlm pantang kot. jahit bawah pun pedih lagi jln pun terkedek2 lagi. nk suruh aku buat semua benda ke. pnjg lgi la klau nk cerita. kdg pikir menyesal pulak pantang sana. dia tak bagi balik. suruh stay smpai baby 3 bulan. aku berkeras jugak. nasib husb bela aku. dlm kes ni hanya awk je yg boleh tegur mak awk. boleh guna nama suami kalau takut terasa hati. dan suruh suami guna kuasa dia.

balik je pantang sndri,sy hari ke 5 balik rumah sndri sbb mak sy demam lepas tu sentuh² anak sy..nak tegur x sampai hati,sampai nangis la ngadu kat husband.last² husband ajak pantang sndri kat rumah.

5mo ago

Owhh.. Tapi sis bagi alasan apa ya dkt mak nk pantang sendiri kat rmh tu? Sebab ibu saya mmg tak benarkan. Dia kata baby masih kecik 😣

itu anak awk. awk nk bawa kemana2 nenek atuk makcik pakcik takde right utk halang. suami kena main peranan juga backup isteri yg nak jaga anak tu.

Cuba jugak bagi alasan sis untuk balik rumah dgn baby.. mcm saya jauh dgn suami kalau balik rumah mak so saya bgi alasan suami nk jaga anak skali