Acid folic

Hai ibu², saya pregnant 7week+, okey x sy ambil iberet folic, boleh share pengalaman ibu²?

Acid folic
3 Balas

Minggu lepas, saya dah buka 1 kotak Folic Acid dr KKIA saya ada simpan masih lps last pregnancy haha. Masih baik belum expired. Kertas dlm tu sayaa baca, katanya kalau first trimester, xperlu makan folic acid dahulu sebab baby kecik sgt, boleh diperolehi melalui pemakanan kita setiap hari. Kalau dah masuk 2nd trimester, atau buka buku 12minggu keatas nanti, barulah pihak misi/doktor akan bg kita. Bergantung berapa bacaan HB kita masa tu. Sbb iberet ni, biasa utk yg sgt low HB nya. 😊

Makan folic acid biasa dlu, lepas buka buku pink baru nurse akan bagi ubat yg bersesuaian dgn tahap kesihatan awak, contoh obimin, zincofer, iberet.

ini diambil lepas tahu result hb lps buka buku (12w keatas). klu tak buka buku lg, just mkn folic biasa sahaja dulu