Menyusu

Hai.. Ibu2.. Nk tnya Boleh ke klau tngh menyusu anak 2bulan mkn pedas2.. Org ckp tak boleh makan pedas masa menyusu baby.. Mksudnya tak boleh makan pedas lgsung je?

17 Balas

Org ckp ni kdg ada yg btul,ada yg tdk.Awak tgklah klu slps mkn pedas bg bf kat ank,respon bb/keadaan dia mcmna..klu semua takde mslh alergic/ruam means pemknn awak tak memberi kesan sgt kat bb tu.Sy mmg tdk dpt mkn klu takde cili.Bukan setakat tu 5org ank sy bf,sy siap minum minuman yg pns,ada kandungan alkohol sikit sbb lps bersalin hgga sbln stgh,sy x brni mkn herba/jamu tkut tggi kuning sbb kmi psgn drh O. Slps tempoh tu,br lah setiap hari sy minum wincarnis@lihing@wain@yomeishu utk mlancarkan drh dan pulihkan tnga

4y ago

Ohh nice sharingg.. Tq awk..

Boleh mkn tapi jgn pedas2 sgt.takut nti baby kena sakit perut..kena berkorban skit lah..mcm ni lah kita nak jadi mak kan.masa pregy pun tak boleh mkn pedas jugak sbb takut pedih ulu hati.lepas bersalin pun tak boleh jugak takut baby sakit perut..

4y ago

Betul2.. Masa ngandung pun x mkn terus pedas.. Klau pedas je terus x mkn bgi kat suami sbb mls nk layan pedih hulu hati..

Blh je sis.. makan apa pun, kena berpada2.. maksudnya xkisah la makan apa pun, janji real food. Lps tu, kena try n error. Kalau ok utk org, xsemestinya utk sis. Hehe gitu lah 💜💜

4y ago

😘😘

Depend pada anak sis..macam saya dulu masa bf anak,tak boleh makan pedas.nanti anak cirit.pedas setakat ada rasa tu boleh la..

4y ago

Ohh mcm tu.. Okay2 sis tq

Boleh makan tapi jgn kerap sbb kesian baby akan sakit perut.baby akan cirit sbb perut panas.

Saya makan je sikit2, nasib saya bukan peminat mknan pedas 😊

sya makan je and anak pon ok je.. tpi maybe it depends..

Blh mkn tpii ambil dalm kauntiti yg sedikitt ...

Ank saya ok ja saya makan pedas dari lepas pantang

boleh tapi makan sedikit takut bayi cirit birit