Meluah perasaan

Hai ibu2 .. nk tny pernah x mse preg , due yg sepatutnya bby kua die x nk kua . Then smpai 1 tahap rse cam emosi , rse gelisah , rse nk mgeluh .. lg2 kte x kua ke mana2 .. dduk trperuk kt umah menunggu mase .. spjg bby x nk kua sy try utk positif ..tp x tahu la knp ari nie rse emosi sgt .. sometime mcm nk myerah 😭😭 #firstmom #firstbaby #bantusharing

11 Balas

saya anak sulung overdue sepatutnya lahir 18/8/20 tapi takda rezeki nak bersalin awal dan tepat pada tarikh , misi bagi masa 6hari pun baby still taknak keluar juga padahal kepala dia dah kat bawah pastu misi suruh serah diri , saya g hospital masuk wad pun dibagi masa lagi 3hari sebab dorang kesan saya ada masalah dalam badan tapi cek2 result semua ok hari-4 kena induce 2x induce je bukaan 2cm saja pastu doc nak paksa saya bersalin so dia pecahkan air ketuban tapi tak dapat sebab baby dah berak dalam air ketuban dan jantung dia lemah kenalah emergency ceaser .. kalau boleh puan kena banyakkan bersabar dan berdoa jangan diikutkan pada hati yang susah , sebab saya pun masa ni terlampau ikut emosi dan stress ,bersyukur sebab Allah masih nak berikan saya peluang merasa jadi ibu padahal keadaan baby 50/50 risaunya saya tulah sebab saya terlalu layan perkara negatif sampaikan risiko tuh pada baby dan diri sendiri .. kalau boleh ibu2 pregnant elakkan beremosi dan jangan terlalu obses dengan benda yang negatif ni , banyakkan dengar zikir ,selawat ,alquran supaya pemikiran dan hati kita diisi dengan benda2 yang berfaedah ..

2y ago

iya puan , sama2 ..

Salam sis..da brsalin ke belum ye..klau dah alhamdulillah dan tahniah. klau belum sy doakan smga Allah prmudhkab urusan brsalin sis. smga baby m mommy selamat dan sihat hendak Nya. pngalaman sy pon overdue mcm sis. sptt nya due 7/1 tpi baby kluar 14/1 seminggu lewat dri tarikh due. 🤭🤭 sis tenang² aje. sntiasa pantau prgerakan baby dlm rahim tu. jga diri jga kshtan mental dan fizikal. sntiasa brckp dgn baby. Alhamdulillah sy xkena induce sbb nya hari sy kne msok wad hari tu sy trun tnda. Brsalin esk nya tu sbb doc bg msa 24hrs utk sy brsalin tnpa induce. seandai nya xde contraction dlm msa 24hrs tu sy kna induce. tpi alhamdulillah mlam 14/1 tu pkul 1 pgi mcm tu contractions kuat n mkin kuat smpai subuh. Alhamdulillah sy selamat brsalin pkul 10.08 pagi. 😊 sis bnyak kan brdoa n zikir. bukak je fon dgr je zikir mna² pon insya Allah hati tenang. 😘 jangan risau² ye..jgn emosi² nnti baby pon trut sedih bila mommy sedih. Slalu brckp dgn baby..usap² perut tu ckp baby kluar cpt² dgn mudah dan selamat. insya Allah..Allah bantu sis. 😘

2y ago

amin2 ..

mcm sy dlu baby lahir awal 34minggu..mak saudara sy dia overdue..ptt maksaudara sy dlu bersalin..tgk2 ank buah yg brsalin dlu.sy tgk mak saudara sy dia keep positif..relax..n dia mcm just njoy the moment gitu..dlm ms yg sm dia pantau pergerakkan bby ok or x..tu paling penting sntiasa pantau..jika rs mcm ada yg abnormal puan cpt2 g hsptl k dptkn rawatan..mg dpmudah segalanya .Allahuma aamiin...jgn stress2 k...zikir n doa yg baik2 in shaa Allah smua yg baik2 shj brlaku..fightimm✊🏻🔥

2y ago

sm2 kasih 😉✌🏻pape take care k

bersabar saja mommy , bila smpi masanya nnt baby akan keluar juga.. due date cuma ‘ estimated ’ x semestinya tepat.. yg pntg kesihatan mommy n baby stabil.. xkan selama2 nya baby akn menetap dlm rahim ibu.. kalaupun overdue doc akn bantu utk keluarkan.. nnt mesti rindu masa2 pregnancy..

2y ago

🥰 semoga dipermudah urusan mommy & bayi yg bakal lahir nnt..

Sy dah 38w++ pun tak bersalin lg. Time malam nk tidur susah sbb resah gelisah risau kot2 time tidur tulah pecah air ketuban ke apa ke haha. Tp sy lantakkan aje, time siang hari2 sy ajak husb keluar jalan2, pergi makan2 la pergi shopping la. 🤣 Moga dgn kuat bjalan dpt cptkn bukaan

sy baru je bersalin , baby overdue , due 10/7 , tarikh serah diri 16/7 , alhamdulillah 15/7 keluar tanda dan tepat 16/7 bersalin normal , tak kena masuk ubat atau masuk belon utk paksa bersalin . baby akan keluar bila masanya , pujuk je baby ckp dah blh keluar ni 😉

2y ago

aamiinn

sabarny sis,anggap aje bby xpuas lagi nak bermanja dengan mummy die..Saya pun ritu overdue jugaa,then induce belon, Alhamdulillah selamat melahirkan now rasa macam rindu pulak bau bby walaupun bby baru 8bulan 🥰

2y ago

ohhh ..okay ... trime ksh atas infonya .. amin2😍

Sy 1st time mom, bby overdue. Masa tu dh xkisah sgt, tp at same time pujuk2 juga bby keluar, buat exercise kt rumah, jalan2 brisk walk. Klu dh overdue, serah diri di LR even ada sakit sikit2. mereka akn bantu.

2y ago

yeke ... sy tggu smpai 3/8 nie ..doc dah bg delay due .. x de tnde2 kne serah diri ..

keep positif mommies.. InshaAllah semoga baby cepat keluar.. nnt sampai masa keluar.. keluar laa tu baby awak.. semoga d permudahkan urusan melahirkan..

2y ago

amin2 ..

jika dah overdue serah diri pada pihak hosp dan banyak baca surah doa nabi yunus. Moga allah permudahkan insha allah akan tiba masa utk keluar.

2y ago

amin tabahkan diri dan bersabar